Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits parlement 'pingpongt' over omstreden brexitwet

Brits parlement 'pingpongt' over omstreden brexitwet

LONDEN (ANP) - Britse parlementariërs hebben opnieuw omstreden delen goedgekeurd van een wet die de relatie met de EU onder druk heeft gezet. De wetgeving kan worden gebruikt om terug te komen op afspraken met Brussel. Het Hogerhuis had delen van de wetgeving geschrapt, maar politici in het Lagerhuis komen daar nu weer op terug.

Het door de conservatieven van premier Johnson gedomineerde Lagerhuis draaide wijzigingen die waren aangebracht door het ongekozen House of Lords terug. Dat gebeurde met 357 tegen 268 stemmen, schreven Britse media in de nacht van maandag op dinsdag.

De wetgeving gaat nu weer terug naar het Hogerhuis. Het heen en weer sturen van wetgeving tussen de twee huizen van het parlement, staat in het Verenigd Koninkrijk bekend als 'parlementaire pingpong'. Het Hogerhuis moet nu besluiten of het zelf weer wijzigingen wil aanbrengen.

Overgangsperiode

De omstreden wetgeving heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en moet de handel tussen delen van het Verenigd Koninkrijk na de brexit in goede banen leiden. Het land heeft de EU eerder dit jaar al verlaten, maar houdt zich nog aan Europese regelgeving tijdens een overgangsperiode die duurt tot het eind van het jaar.

Het Verenigd Koninkrijk onderhandelt momenteel nog met de EU over een handelsakkoord. Het veroorzaakt spanning dat de Britse regering ondertussen wetgeving door het parlement loodst waarmee het afspraken kan terugdraaien uit de eerdere terugtrekkingsovereenkomst met afspraken over het Britse vertrek uit de EU.

De Britse regering gaf maandag wel aan dat een compromis met de EU mogelijk is over de wetgeving. Dan zouden de omstreden delen van de wet geschrapt kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

28 minuten geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

2 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden