Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits parlement bijeen na verkiezing, Sunak feliciteert opvolger

Brits parlement bijeen na verkiezing, Sunak feliciteert opvolger

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis is dinsdag voor het eerst sinds de parlementsverkiezingen weer bijeengekomen. Voormalig premier Rishi Sunak nam plaats in de oppositiebankjes en feliciteerde zijn opvolger Keir Starmer van Labour met diens verkiezingsoverwinning. "Hij en zijn familie verdienen onze beste wensen", zei de leider van de Conservatieve Partij.

Sunak beloofde volgens Britse media dat zijn partij "professioneel, effectief en nederig" oppositie zal voeren. De conservatieven leden vorige week een zware verkiezingsnederlaag nadat ze veertien jaar aan de macht waren geweest. Sunak, die zijn vertrek als partijleider al heeft aangekondigd, bood partijgenoten die hun zetel zijn kwijtgeraakt excuses aan en zei dat de partij opnieuw moet worden opgebouwd.

De oud-premier toonde zich niet rancuneus tegenover zijn politieke rivaal Starmer, die met zijn Labourpartij juist een grote overwinning behaalde. "Ongeacht wat voor meningsverschillen we hebben in dit parlement, ik weet zeker dat iedereen hier beseft dat we allemaal worden gedreven door een verlangen om onze kiezers en ons land te dienen", aldus Sunak.

Ondanks de politieke aardverschuiving houdt het parlement vast aan dezelfde voorzitter. Oud-Labourlid Lindsay Hoyle is herkozen in die rol en werd symbolisch van zijn bankje getrokken en naar het voorzittergestoelte gebracht.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeƫvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

1 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

2 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiƫle vervanger van Joe Biden.

3 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

4 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

5 uur geleden