Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse concurrentiewaakhond gaat onderzoeken of de dominante positie van streamingplatforms als Spotify en Apple Music op de onlinemuziekmarkt wel goed is voor consumenten. "Wij willen alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat de sector competitief en gezond is", aldus topman Andrea Coscelli. 80 procent van alle in Groot-Brittannië beluisterde muziek wordt inmiddels gestreamd.

Het Britse parlement waarschuwde eerder al dat nauwe banden tussen dominante platenmaatschappijen en streamingplatforms innovatie beperken. Universal, Sony en Warner zouden samen zo’n 75 procent van de markt in het Verenigd Koninkrijk in handen hebben.

De wereldwijde muziekmarkt kende in 2020 een groei van meer dan 7 procent, nu uitkomend op een waarde van bijna 22 miljard dollar (bijna 19 miljard euro). Die groei kwam voor een groot deel doordat mensen meer geld uitgaven aan streamingdiensten. Artiesten klagen al langer dat zij een te klein deel van de verdiensten van Spotify en Apple Music ontvangen.

Met het nu aangekondigde marktonderzoek wordt bepaald of moet worden ingegrepen. Dat kan met regels vanuit de overheid of het stimuleren van de bedrijven om zelf meer te doen om concurrentie te bevorderen. Eerder stelde de Britse waakhond al onderzoeken in naar de macht van Google, Facebook en Apple.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Ondernemingsraad PostNL verliest zaak tegen postbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden medewerkers van PostNL hebben geen recht op bijvoorbeeld bepaalde doorbetaalde pauzes en een aantal andere extra vergoedingen. De ondernemingsraad van het postbedrijf was daarover naar de rechter gestapt. Maar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gaat niet mee in de verzoeken en heeft die afgewezen.

2 uur geleden
OPEC+ wil naar verluidt productie niet meer verder verruimen

WENEN (ANP) - De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van verschillende afgevaardigden van de OPEC+-landen. Reden is de enorme prijsdaling van olie op vrijdag vanwege angst voor de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.

4 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 2,2 miljard uit voor extra steun bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.

5 uur geleden
Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Daardoor werden luchtvaarsconcerns waaronder Air France-KLM flink lager gezet. Ook andere bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende besmettingscijfers, zwaardere lockdowns en andere mogelijke gevolgen leverden flink in.

6 uur geleden
Onderzoek: model met twee accountants verbetert controle niet

DEN HAAG (ANP) - De controle op de financiële verslaglegging door grote bedrijven verbetert niet wezenlijk als twee accountants van verschillende kantoren de jaarrekening moeten goedkeuren. Dat concluderen deskundigen (kwartiermakers) die op verzoek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) verschillende verbetermaatregelen voor de accountantssector tegen het licht houden.

7 uur geleden
Toezichthouder stopt onderzoek naar mogelijk loonkartel supers

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft haar onderzoek naar een mogelijk loonkartel bij supermarkten beëindigd omdat vakbonden en werkgevers in de branche recent een nieuwe cao hebben afgesloten. De toezichthouder keek naar de zaak vanwege een loonsverhoging die de supers eerder dit jaar eenzijdig hadden doorgevoerd. Maar door het cao-akkoord is nader onderzoek niet meer nodig.

7 uur geleden
Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met forse verliezen geopend voor een halve handelsdag, in navolging van de stevige minnen in Europa door de zorgen over de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Net als in Europa stonden vooral bedrijven in de reis- en toerismesector op Wall Street zwaar onder druk. Ook in bankensector gingen de koersen hard omlaag, net als die van oliebedrijven door de scherp gedaalde olieprijzen.

8 uur geleden