Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse concurrentiewaakhond gaat onderzoeken of de dominante positie van streamingplatforms als Spotify en Apple Music op de onlinemuziekmarkt wel goed is voor consumenten. "Wij willen alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat de sector competitief en gezond is", aldus topman Andrea Coscelli. 80 procent van alle in Groot-Brittannië beluisterde muziek wordt inmiddels gestreamd.

Het Britse parlement waarschuwde eerder al dat nauwe banden tussen dominante platenmaatschappijen en streamingplatforms innovatie beperken. Universal, Sony en Warner zouden samen zo’n 75 procent van de markt in het Verenigd Koninkrijk in handen hebben.

De wereldwijde muziekmarkt kende in 2020 een groei van meer dan 7 procent, nu uitkomend op een waarde van bijna 22 miljard dollar (bijna 19 miljard euro). Die groei kwam voor een groot deel doordat mensen meer geld uitgaven aan streamingdiensten. Artiesten klagen al langer dat zij een te klein deel van de verdiensten van Spotify en Apple Music ontvangen.

Met het nu aangekondigde marktonderzoek wordt bepaald of moet worden ingegrepen. Dat kan met regels vanuit de overheid of het stimuleren van de bedrijven om zelf meer te doen om concurrentie te bevorderen. Eerder stelde de Britse waakhond al onderzoeken in naar de macht van Google, Facebook en Apple.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

13 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

14 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

17 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

17 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

19 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden