Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple op muziekmarkt

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse concurrentiewaakhond gaat onderzoeken of de dominante positie van streamingplatforms als Spotify en Apple Music op de onlinemuziekmarkt wel goed is voor consumenten. "Wij willen alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat de sector competitief en gezond is", aldus topman Andrea Coscelli. 80 procent van alle in Groot-Brittannië beluisterde muziek wordt inmiddels gestreamd.

Het Britse parlement waarschuwde eerder al dat nauwe banden tussen dominante platenmaatschappijen en streamingplatforms innovatie beperken. Universal, Sony en Warner zouden samen zo’n 75 procent van de markt in het Verenigd Koninkrijk in handen hebben.

De wereldwijde muziekmarkt kende in 2020 een groei van meer dan 7 procent, nu uitkomend op een waarde van bijna 22 miljard dollar (bijna 19 miljard euro). Die groei kwam voor een groot deel doordat mensen meer geld uitgaven aan streamingdiensten. Artiesten klagen al langer dat zij een te klein deel van de verdiensten van Spotify en Apple Music ontvangen.

Met het nu aangekondigde marktonderzoek wordt bepaald of moet worden ingegrepen. Dat kan met regels vanuit de overheid of het stimuleren van de bedrijven om zelf meer te doen om concurrentie te bevorderen. Eerder stelde de Britse waakhond al onderzoeken in naar de macht van Google, Facebook en Apple.

Meer uit Financieel

Adyen en DSM onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen en speciaalchemieconcern DSM waren dinsdag de grootste dalers in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. De rentezorgen bleven boven het Damrak hangen. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente steviger en langer zal blijven verhogen laaide afgelopen vrijdag al op door het sterker dan verwachte banenrapport. Maandag bleek daarnaast dat de Amerikaanse dienstensector beter blijft draaien dan verwacht.

7 minuten geleden
Boetes dreigen voor Rabobank en Deutsche Bank om kartelvorming

BRUSSEL (ANP) - Rabobank en Deutsche Bank hebben met geheime afspraken over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels geschonden, denkt de Europese Commissie. Als nader onderzoek dat bevestigt, hangen de twee banken hoge boetes boven het hoofd.

17 minuten geleden
IATA: luchtvaartmaatschappijen volgend jaar weer winstgevend

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De luchtvaartsector zal volgend jaar wereldwijd voor het eerst sinds de coronacrisis weer een winst in de boeken zetten. Dat verwacht internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Wel zijn er wereldwijd verschillen tussen verwachte winsten van luchtvaartmaatschappijen.

26 minuten geleden
Hooggerechtshof: Duitsland kan deelnemen aan herstelfonds EU

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Duitsland mag deelnemen aan het enorme herstelfonds van de Europese Unie, dat werd ingevoerd om Europa door de coronacrisis te loodsen. Het Duitse grondwettelijk hof oordeelde dinsdag over die deelname. Het hoogste gerechtshof van Duitsland in Karlsruhe verwierp daarbij twee grondwettelijke klachten tegen de overeenkomstige wet, die vorig jaar al door het Duitse parlement was aangenomen.

29 minuten geleden
Haven Rotterdam wil 'ammoniakkraker' voor meer waterstofimport

ROTTERDAM (ANP) - Havenbedrijf Rotterdam denkt met een zogeheten ammoniakkraker de import van 1 miljoen ton aan waterstof per jaar mogelijk te maken. Momenteel onderzoekt het bedrijf in samenwerking met zeventien andere bedrijven de mogelijkheden om een dergelijke installatie te bouwen in de haven van Rotterdam, waarmee ammoniak wordt omgezet in waterstof.

58 minuten geleden
Apple breidt doe-het-zelfreparatie voor Macs en iPhones uit

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple staat klanten in acht Europese landen toe zelf apparaten te repareren. Daarmee breidt het Amerikaanse techbedrijf een eerder dit jaar in de Verenigde Staten geïntroduceerd programma uit.

1 uur geleden
ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

AMSTERDAM (ANP) - De groei van de bouwproductie in Nederland is de afgelopen jaren al steeds lager geworden en zal volgend jaar met een half procent krimpen. Dat voorspellen de sectoreconomen van ING Research. Minder bouwvergunningen, gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument laten de productie volgens de kenners in 2023 dalen.

1 uur geleden