Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits leger: Rusland gebruikt oudere en minder precieze wapens

Brits leger: Rusland gebruikt oudere en minder precieze wapens

LONDEN (ANP) - Rusland stapt over op het gebruik van oudere en minder precieze wapens in Oekraïne. Omdat de Russische invasie flinke vertraging oploopt heeft het land volgens inlichtingen van het Britse ministerie van Defensie "veel meer raketten gebruikt dan vooraf gepland". De oudere wapens die het nu inzet, zouden kunnen leiden tot meer burgerdoden.

Het Britse ministerie meldt dagelijks hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Woensdagavond schrijft het in een update op Twitter dat de Russische opmars is vertraagd en "doelen niet zijn behaald". Ook zijn de Russen er niet in geslaagd "het Oekraïense luchtruim te controleren". Daardoor zijn extra veel langeafstandsraketten ingezet.

De oudere wapens die Rusland nu gebruikt zijn "in militair opzicht minder effectief" en veroorzaken waarschijnlijk onbedoelde schade, waardoor ook burgers om het leven kunnen komen. De Britse inlichtingendiensten melden dat er volgens de Verenigde Naties 726 burgers zijn gestorven sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, maar dat aantal "zal in werkelijkheid significant hoger zijn".

Meer uit Buitenland

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

16 minuten geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

34 minuten geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

1 uur geleden
Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

2 uur geleden
Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

4 uur geleden
Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

6 uur geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

8 uur geleden