Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits leger: Rusland gebruikt oudere en minder precieze wapens

Brits leger: Rusland gebruikt oudere en minder precieze wapens

LONDEN (ANP) - Rusland stapt over op het gebruik van oudere en minder precieze wapens in Oekraïne. Omdat de Russische invasie flinke vertraging oploopt heeft het land volgens inlichtingen van het Britse ministerie van Defensie "veel meer raketten gebruikt dan vooraf gepland". De oudere wapens die het nu inzet, zouden kunnen leiden tot meer burgerdoden.

Het Britse ministerie meldt dagelijks hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Woensdagavond schrijft het in een update op Twitter dat de Russische opmars is vertraagd en "doelen niet zijn behaald". Ook zijn de Russen er niet in geslaagd "het Oekraïense luchtruim te controleren". Daardoor zijn extra veel langeafstandsraketten ingezet.

De oudere wapens die Rusland nu gebruikt zijn "in militair opzicht minder effectief" en veroorzaken waarschijnlijk onbedoelde schade, waardoor ook burgers om het leven kunnen komen. De Britse inlichtingendiensten melden dat er volgens de Verenigde Naties 726 burgers zijn gestorven sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, maar dat aantal "zal in werkelijkheid significant hoger zijn".

Meer uit Buitenland

Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

33 minuten geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

47 minuten geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

1 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

2 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

2 uur geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

5 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

6 uur geleden