Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits Lagerhuis weer aan de slag met brexitdeal

Brits Lagerhuis weer aan de slag met brexitdeal

LONDEN (ANP) - De Britse regering start vrijdag het proces weer op om de wetgeving die nodig is voor een vertrek uit de EU vrijdag goedgekeurd te krijgen door het Lagerhuis. Daar heeft de regerende Conservatieve Partij na de verkiezingen een grote meerderheid, dus premier Boris Johnson heeft er weinig meer te vrezen van de oppositie.

De wetgeving moet in het parlement meerdere stadia doorlopen. Er wordt vrijdag naar verwachting al gestemd. De wet moet op 9 januari worden aangenomen door het Lagerhuis. Johnson wil dat zijn land eind volgende maand formeel de Europese Unie verlaat. De Britten hebben nog 42 dagen te gaan tot de officiële brexitdeadline.

Na de brexit op 31 januari begint een overgangsperiode van 11 maanden. Dan merken de Britten in het dagelijks leven vermoedelijk nog maar weinig van het vertrek van hun land uit de EU. Hun land houdt zich dan nog aan EU-regels zodat er tijd is om te onderhandelen over een handelsakkoord. Als het niet lukt daar voor het einde van de overgangsperiode een akkoord over te sluiten, dreigt alsnog een chaotische breuk.

De Conservatieven waren voor de verkiezingen wel de grootste partij, maar ze hadden zelf geen meerderheid in het Lagerhuis. Daardoor lukte het toen keer op keer niet om afspraken over de brexit goedgekeurd te krijgen. Inmiddels heeft de partij van Johnson 365 van de 650 zetels.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

42 minuten geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

1 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

2 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

8 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

9 uur geleden