Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis buigt zich volgende week weer over omstreden wetgeving die de relatie met de EU onder druk heeft gezet. Die is al een keer goedgekeurd door parlementariërs, maar daarna heeft het Hogerhuis besloten om het deel van de wet te schrappen dat kan worden gebruikt om terug te komen op afspraken met Brussel. De regering wil die ingreep nu weer ongedaan maken.

De wetgeving heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en moet de handel tussen delen van het Verenigd Koninkrijk na de brexit in goede banen leiden. Het land heeft de EU eerder dit jaar al verlaten, maar houdt zich nog aan Europese regelgeving tijdens een overgangsperiode die duurt tot het eind van het jaar.

De wet is omstreden, onder meer omdat ministers de bevoegdheid krijgen om terug te komen op bepaalde afspraken met de EU over de status van Noord-Ierland. Britse topfunctionarissen hebben dat omschreven als een "verzekeringspolis" voor het geval het niet lukt een deal met de EU te sluiten over een toekomstige handelsrelatie en Brussel de eerdere afspraken op een "onredelijke" manier interpreteert.

Getouwtrek

Verantwoordelijk minister Brandon Lewis heeft toegegeven dat de wet op een "specifieke en beperkte manier" strijdig is met internationale wetgeving. Dat zorgt ook binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson voor onvrede. Critici zeggen dat het slecht is voor de reputatie van het land als internationale afspraken worden genegeerd.

De kwestie zorgt voor getouwtrek tussen het door conservatieven gedomineerde Lagerhuis en het ongekozen House of Lords. De lords haalden vorige maand een streep door omstreden delen van de wet. De conservatieve voorman in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, legt zich daar niet bij neer en zegt dat parlementariërs komende maandag weer aan de slag gaan met de wetgeving.

De Britse regering legt volgende week waarschijnlijk ook de zogenoemde Taxation Bill (belastingwet) voor aan het parlement. Ook in die wetgeving wordt naar verwachting gemorreld aan de internationale afspraken over de brexit. Dat zou de relatie met de EU verder onder druk zetten op een cruciaal moment in het handelsoverleg tussen Brussel en Londen.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

43 minuten geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

45 minuten geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

2 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

3 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

5 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

6 uur geleden