Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis buigt zich volgende week weer over omstreden wetgeving die de relatie met de EU onder druk heeft gezet. Die is al een keer goedgekeurd door parlementariërs, maar daarna heeft het Hogerhuis besloten om het deel van de wet te schrappen dat kan worden gebruikt om terug te komen op afspraken met Brussel. De regering wil die ingreep nu weer ongedaan maken.

De wetgeving heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en moet de handel tussen delen van het Verenigd Koninkrijk na de brexit in goede banen leiden. Het land heeft de EU eerder dit jaar al verlaten, maar houdt zich nog aan Europese regelgeving tijdens een overgangsperiode die duurt tot het eind van het jaar.

De wet is omstreden, onder meer omdat ministers de bevoegdheid krijgen om terug te komen op bepaalde afspraken met de EU over de status van Noord-Ierland. Britse topfunctionarissen hebben dat omschreven als een "verzekeringspolis" voor het geval het niet lukt een deal met de EU te sluiten over een toekomstige handelsrelatie en Brussel de eerdere afspraken op een "onredelijke" manier interpreteert.

Getouwtrek

Verantwoordelijk minister Brandon Lewis heeft toegegeven dat de wet op een "specifieke en beperkte manier" strijdig is met internationale wetgeving. Dat zorgt ook binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson voor onvrede. Critici zeggen dat het slecht is voor de reputatie van het land als internationale afspraken worden genegeerd.

De kwestie zorgt voor getouwtrek tussen het door conservatieven gedomineerde Lagerhuis en het ongekozen House of Lords. De lords haalden vorige maand een streep door omstreden delen van de wet. De conservatieve voorman in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, legt zich daar niet bij neer en zegt dat parlementariërs komende maandag weer aan de slag gaan met de wetgeving.

De Britse regering legt volgende week waarschijnlijk ook de zogenoemde Taxation Bill (belastingwet) voor aan het parlement. Ook in die wetgeving wordt naar verwachting gemorreld aan de internationale afspraken over de brexit. Dat zou de relatie met de EU verder onder druk zetten op een cruciaal moment in het handelsoverleg tussen Brussel en Londen.

Meer uit Buitenland

Hamas reageert 'snel' op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas reageert "binnen een zeer korte periode" op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

10 minuten geleden
Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben woensdag gevechten plaatsgevonden tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De oproerpolitie greep uiteindelijk in en verdreef de tegendemonstranten.

3 uur geleden
EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag "sterk veroordeelt".

3 uur geleden
Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden
VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan een gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog.

4 uur geleden
Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

8 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

10 uur geleden