Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

Brits Lagerhuis buigt zich weer over omstreden brexitwet

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis buigt zich volgende week weer over omstreden wetgeving die de relatie met de EU onder druk heeft gezet. Die is al een keer goedgekeurd door parlementariërs, maar daarna heeft het Hogerhuis besloten om het deel van de wet te schrappen dat kan worden gebruikt om terug te komen op afspraken met Brussel. De regering wil die ingreep nu weer ongedaan maken.

De wetgeving heet Internal Market Bill (Interne Markt Wet) en moet de handel tussen delen van het Verenigd Koninkrijk na de brexit in goede banen leiden. Het land heeft de EU eerder dit jaar al verlaten, maar houdt zich nog aan Europese regelgeving tijdens een overgangsperiode die duurt tot het eind van het jaar.

De wet is omstreden, onder meer omdat ministers de bevoegdheid krijgen om terug te komen op bepaalde afspraken met de EU over de status van Noord-Ierland. Britse topfunctionarissen hebben dat omschreven als een "verzekeringspolis" voor het geval het niet lukt een deal met de EU te sluiten over een toekomstige handelsrelatie en Brussel de eerdere afspraken op een "onredelijke" manier interpreteert.

Getouwtrek

Verantwoordelijk minister Brandon Lewis heeft toegegeven dat de wet op een "specifieke en beperkte manier" strijdig is met internationale wetgeving. Dat zorgt ook binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson voor onvrede. Critici zeggen dat het slecht is voor de reputatie van het land als internationale afspraken worden genegeerd.

De kwestie zorgt voor getouwtrek tussen het door conservatieven gedomineerde Lagerhuis en het ongekozen House of Lords. De lords haalden vorige maand een streep door omstreden delen van de wet. De conservatieve voorman in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, legt zich daar niet bij neer en zegt dat parlementariërs komende maandag weer aan de slag gaan met de wetgeving.

De Britse regering legt volgende week waarschijnlijk ook de zogenoemde Taxation Bill (belastingwet) voor aan het parlement. Ook in die wetgeving wordt naar verwachting gemorreld aan de internationale afspraken over de brexit. Dat zou de relatie met de EU verder onder druk zetten op een cruciaal moment in het handelsoverleg tussen Brussel en Londen.

Meer uit Buitenland

Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

5 minuten geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

29 minuten geleden
Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

1 uur geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

1 uur geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

3 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

5 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

7 uur geleden