Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits havenbedrijf: vakbond laat arbeiders Felixstowe in de steek

Brits havenbedrijf: vakbond laat arbeiders Felixstowe in de steek

FELIXSTOWE (ANP/BLOOMBERG) - De uitbater van Felixstowe, de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk, beschuldigt vakbond Unite ervan tegen de belangen van de werknemers te handelen. De vakbond zit achter de grote staking in de Britse haven. Volgens het havenbedrijf zijn veel van de havenarbeiders echter niet tevreden over het feit dat ze niet kunnen stemmen over het laatste loonaanbod van het bedrijf.

Havenuitbater Hutchison Port verklaarde dat de vakbond "een nationale agenda promoot ten koste van veel van onze werknemers". De ruzie tussen het bedrijf en de vakbond lijkt daarmee verder te escaleren.

Volgens een woordvoerder van Hutchison Port heeft het bedrijf een loonsverhoging voorgesteld van tussen de 8,1 en 9,6 procent voor dit jaar. Vakbond Unite eist echter een verhoging van ten minste 10 procent en wees het bod af. Ook een uitnodiging om verder te onderhandelen werd afgeslagen.

Staking

Om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij zetten, hebben circa 2000 dokwerkers sinds afgelopen zondag het werk voor acht dagen neergelegd. Ook dreigt de vakbond de staking te verlengen.

"Veel van onze medewerkers voelen zich in de steek gelaten door Unite en hebben ons verteld dat ze wel willen komen werken, maar zich te ongemakkelijk voelen om dat te doen", verklaarde de woordvoerder.

Goederenstroom

De staking in Felixstowe - een van de vele die dit jaar in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgebroken - zet de goederenstroom van en naar het land op z'n kop omdat goederen niet gelost of geladen kunnen worden. De haven is goed voor een derde van het totale containervolume in het land. Dokwerkers in de haven van Liverpool gaan binnenkort ook staken omdat ze een hoger loon willen.

De kosten van het levensonderhoud voor de Britten zijn dit jaar sterk gestegen. Vooral de energierekeningen zijn fors opgelopen en ook voedselprijzen zijn hard gestegen. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk ligt al boven de 10 procent en economen verwachten een verdere stijging tot meer dan 18 procent in 2023.

Meer uit Financieel

Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

24 minuten geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

3 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

3 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

3 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

5 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

5 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

7 uur geleden