Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brits dodental was helft lager geweest bij eerdere lockdown'

'Brits dodental was helft lager geweest bij eerdere lockdown'

LONDEN (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk had de helft lager kunnen zijn, als de lockdown een week eerder was ingevoerd. Dat zegt wetenschapper en voormalig lid van het corona-adviesteam van de regering Neil Ferguson.

Premier Boris Johnson kondigde op 23 maart de lockdown af, waardoor mensen alleen nog naar buiten mochten voor boodschappen en noodgevallen. Het dodental in het land staat officieel op 40.883, maar in het Verenigd Koninkrijk worden vooralsnog alleen de sterfgevallen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen geteld.

Ferguson denkt dat de Britse regering de juiste maatregelen invoerde, maar dat het te laat was. "De epidemie verdubbelde zich iedere drie à vier dagen voordat de lockdown werd ingevoerd. Als dat een week eerder was gebeurd, was het dodental dus de helft lager geweest."

Belangrijk model

De epidemioloog is een van de onderzoekers die een belangrijk model maakte waarop de Britse aanpak is gebaseerd. Ferguson schatte aan het begin van de epidemie in maart dat ongeveer 20.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk zouden overlijden door het virus. Hij stapte in mei uit de adviesgroep, nadat bekend was geworden dat hij de lockdownregels had overtreden.

Johnson reageerde tijdens een persconferentie op de uitspraken van Ferguson. "Wij hebben onze beslissingen genomen op basis van wetenschappelijk bewijs. Ferguson was een van de professoren die ons daarmee hielp."

Volgens de premier is het nog te vroeg om conclusies te trekken over het dodental. "Natuurlijk moeten we hiervan leren. Maar ik denk dat het op dit moment nog te vroeg is, omdat er nog veel is dat we niet weten."

Meer uit Buitenland

Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

43 minuten geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

52 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

10 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden