Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brinkman wil zich op EK verder ontdekken als marathonloopster

Brinkman wil zich op EK verder ontdekken als marathonloopster

MÜNCHEN (ANP) - Nienke Brinkman wil zichzelf maandag op de EK in München verder ontdekken als marathonloopster. De 28-jarige atlete verraste door in de marathon van Rotterdam het Nederlands record van Lornah Kiplagat te verpulveren: 2.22.51. Haar eerste kampioenschapsmarathon namens Nederland is in ieder geval een droom die uitkomt.

"Ik had met hockey altijd de droom om voor Nederland te spelen, maar wist dat het niet ging lukken. Ik haalde niet eens de hoofdklasse", zei Brinkman. "Die droom voor een andere sport was ver weg, totdat ik die proefmarathon deed met mijn vrienden. Dat ging heel goed en toen ik het wat serieuzer oppakte eind 2020, begon het in gedachten en dromen toch te komen."

Wat de snelste Nederlandse marathonloopster kan op de EK marathon, daar moet ze nog achter komen. "Het is lastig te zeggen of ik kans maak op een medaille. Ik ben ook niet zo gefocust op die doelen. Ik wil mezelf uitdagen en beter worden dan mijn vorige ik", zegt de atlete. "Ik probeer nog te ontdekken wat werkt. Dat komt voort uit hoeveel plezier ik eruit haal."

Trailrunning

Zo liep Brinkman tussen de marathon van Rotterdam en die op de EK een marathon door de bergen in het Spaanse Baskenland. Ze won in 4 uur 16 minuten en 43 seconden en verbeterde het parcoursrecord met bijna 20 minuten.

Die overwinning was een verrassing, zegt ze. Brinkman kwam er tijdens de race achter dat ze kon gaan winnen. "Toen ik alleen voorop lag, wilde ik ook eerste blijven en niet meer ingehaald worden." Dat nam ze mee door voor de strategische race op de EK te oefenen op tempowisselingen. Ze is voorlopig ook niet van plan te stoppen met de combinatie met het trailrunning, het rennen over moeilijk begaanbare bergpaadjes. "Het werkt voor mij. Ik doe het zolang ik er blij van word. Ik vind het ook niet risicovoller dan altijd hetzelfde doen."

Hitte verwacht in München

De atlete die bezig is met haar promotie-onderzoek in de geofysica in Zürich ziet de trailrun als een goede voorbereiding. "Ik denk dat het mijn lichaam op een andere manier prikkels geeft. Het zijn minder extensieve blokken en iets meer explosief. Aan de andere kant duurt zo'n race 4 uur. Als marathontraining is het denk ik goed om zulke races te doen. Ik herstelde er ook sneller van dan van de marathon van Rotterdam."

In München worden lastige omstandigheden verwacht door de hitte. "Ik vind warm wel lekker, maar je hebt warm en heet", zegt Brinkman. "We hebben trainingen in Italië gedaan met een gevoelstemperatuur van 38 graden om te testen hoe ik ermee omga. En daarnaast wat sauna-trainingen."

Meer uit Sport

Schopman en Reid verkozen tot beste hockeytrainers van het jaar

NEW DELHI (ANP) - Janneke Schopman is verkozen tot beste hockeytrainer van de nationale vrouwenploegen van dit jaar. De Nederlandse bondscoach van India kreeg 38,2 procent van de stemmen, meldt de internationale hockeybond FIH. Aan de stemming deden experts, fans, media en de nationale teams mee. De mening van de experts woog zwaarder mee (40 procent), dan die van de andere drie groepen (ieder 20 procent).

1 uur geleden
Wielrenner Philipsen sprint naar zege in Parijs-Bourges

BOURGES (ANP) - De Belgische sprinter Jasper Philipsen heeft donderdag Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. De renner van Alpecin-Deceuninck versloeg na 198 kilometer de Fransen Arnaud Démare en Bryan Coquard in de massasprint.

2 uur geleden
Bakermat Montfort van Max Verstappen in startblokken voor feest

MONTFORT (ANP) - Montfort, bakermat van vader Jos en zoon Max Verstappen, bereidt zich voor op een groot feest komende zondag als de Nederlandse F1-coureur wereldkampioen wordt in Japan. Zaal Housmans in het Midden-Limburgse dorpje gooit zondagochtend al om 05.00 uur de deuren open om de fans van Max welkom te heten.

3 uur geleden
Van de Zandschulp kan Djokovic niet verrassen in Kazachstan

ASTANA (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Astana niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Novak Djokovic. De beste tennisser van Nederland verloor op het indoortoernooi in Kazachstan met 6-3 6-1 van de mondiale nummer 7.

4 uur geleden
Verstappen legt in zeldzaam dominant seizoen rivalen zijn wil op

SUZUKA (ANP) - Max Verstappen heeft zich dit jaar bewezen als een van de beste Formule 1-rijders aller tijden. Zelden domineerde een coureur zo het seizoen als de Nederlander in zijn achtste jaar in de Formule 1. Als hij zondag in de Grote Prijs van Japan zijn twaalfde zege boekt én de snelste raceronde rijdt, stelt hij de titel al op vier races voor het einde veilig.

6 uur geleden
Hamilton: noodzakelijk om teams die te veel uitgeven te straffen

SUZUKA (ANP) - Lewis Hamilton vindt dat teams die het budgetplafond in de Formule 1 overschrijden gestraft moeten worden. Volgens nog onbevestigde berichten zouden twee renstallen afgelopen jaar meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar voor de bouw en ontwikkeling van hun raceauto's. Bij Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, zou zelfs sprake zijn van een forse overschrijding.

7 uur geleden
Directeur Veneberg verruilt wielerbond KNWU voor triatlonbond

ARNHEM (ANP) - Directeur Thorwald Veneberg verruilt de Nederlandse wielerbond KNWU voor de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). De 44-jarige Amsterdammer stapt op 1 november over. Hij volgt als algemeen directeur bij de NTB de begin dit jaar vertrokken Rembert Groenman op, die wegging vanwege een kritisch rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen het topsportprogramma van de bond. Rita van Driel is sindsdien interim-directeur.

9 uur geleden