Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brinkman eerste Nederlandse atlete met medaille op EK-marathon

Brinkman eerste Nederlandse atlete met medaille op EK-marathon

MÜNCHEN (ANP) - Nienke Brinkman heeft als eerste Nederlandse atlete een medaille veroverd bij de marathon op de EK. De 28-jarige Brinkman kwam in München als derde over de finish. Ze liep in de Duitse stad een tijd van 2.28.52 en bleef de Duitse Miriam Dattke enkele centimeters voor in de strijd om het brons.

De zege ging in 2.28.36 naar de Poolse Aleksandra Lisowska, de Kroatische Matea Parlov Kostro werd tweede in 2.28.42.

Tien atletes, onder wie Brinkman, liepen voorop bij het ingaan van de laatste ronde in München. Dat gezelschap werd al snel uitgedund tot zeven loopsters. Na 39 kilometer zette Lisowska de aanval in en zij liep steeds verder uit. Ook Dattke nam aanvankelijk afstand van Brinkman, maar de Duitse wist haar tempo niet vast te houden.

Dattke

In de laatste honderden meters leek het er even op dat Brinkman net naast de medailles zou grijpen. Terwijl Lisowska en Parlov Kostro enkele meters voor haar liepen, streed de Nederlandse met Dattke om de derde plaats. De zichtbaar tegen de pijn vechtende Brinkman kwam net iets eerder dan de Duitse over de meet.

Niet eerder wist een Nederlandse vrouw het podium te halen op de marathon bij de Europese kampioenschappen. In 1982 was Gerard Nijboer in Athene de beste bij de mannen.

Rotterdam

Voor Brinkman was het haar eerste kampioenschapsmarathon namens Nederland. Ze legt zich pas sinds kort toe op de marathon. Dit voorjaar verpulverde ze tijdens de marathon van Rotterdam het Nederlands record van Lornah Kiplagat en zette het op 2.22.51.

Jill Holterman eindigde met een tijd van 2.35.25 als 21e in het hete München, waar het rond de 25 graden Celsius was. Ruth van der Meijden stapte uit. De atleten hadden de organisatie in een open brief gevraagd de marathon te vervroegen, maar aan dat verzoek werd geen gehoor gegeven.

De Europese kampioenschappen atletiek gingen maandag van start.

Meer uit Sport

Tennisser Van de Zandschulp buigt voor Fransman Humbert in Madrid

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is niet verder gekomen dan de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Nederlandse tennisser boog op het Spaanse gravel voor de Fransman Ugo Humbert, die beduidend beter was en won in twee sets: 6-3 6-3.

3 minuten geleden
Judoka De Wit houdt zilver over aan eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit heeft bij de EK in Zagreb genoegen moeten nemen met zilver. De 28-jarige Noord-Hollander verloor in de klasse tot 81 kilogram in de finale van Tato Grigalasjvili uit Georgië met ippon. De regerend wereldkampioen wierp De Wit na 44 seconden op zijn rug.

11 minuten geleden
Wielerploeg SD Worx-Protime aast met Vollering op Vuelta-zege

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg SD Worx-Protime gaat met Demi Vollering op jacht naar de eindoverwinning in de Vuelta España Femenina. De 27-jarige wielrenster krijgt in de Ronde van Spanje, die zondag van start gaat met een ploegentijdrit in Valencia, hulp van onder anderen Europees kampioene Mischa Bredewold.

1 uur geleden
McNulty wint tijdrit in Ronde van Romandië, Ayuso nieuwe leider

ORON (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van UAE Team Emirates was de snelste in een individuele tijdrit over 15,5 kilometer met start en finish in Oron. McNulty profiteerde van droge omstandigheden. De meeste klassementsrenners werkten hun tijdrit af in de regen.

1 uur geleden
Judoka Van Lieshout pakt zilver in eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Joanne van Lieshout heeft genoegen moeten nemen met zilver bij de EK in Zagreb. De 21-jarig judoka verloor in haar eerste EK-finale bij de senioren in de klasse tot 63 kilogram van Renata Zachova uit Tsjechië op ippon.

1 uur geleden
Titelverdediger Alcaraz naar derde ronde op tennistoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Carlos Alcaraz heeft eenvoudig de derde ronde bereikt van het masterstoernooi van Madrid. De als tweede geplaatste Spanjaard won in twee sets van Aleksandr Sjevtsjenko uit Kazachstan: 6-2 6-1.

2 uur geleden
Judoka De Wit naar halve finale van EK in Zagreb

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit staat in de halve finale van de EK in Zagreb. De beste Nederlander in de klasse tot 81 kilogram was in de kwartfinale ook te sterk voor Maxim Trigub uit Ierland (waza-ari)

4 uur geleden