Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Briefstemmen voor iedereen met een verhoogd gezondheidsrisico'

'Briefstemmen voor iedereen met een verhoogd gezondheidsrisico'

DEN HAAG (ANP) - Iedereen die vanwege een verhoogd gezondheidsrisico niet naar de stembus kan, zou per brief moeten kunnen stemmen. Dat vindt Ieder(in), de organisatie die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op dit moment mogen alleen zeventigplussers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per brief stemmen vanwege het coronavirus. De Partij voor de Dieren heeft daarover een kort geding aangespannen, omdat zij dit discriminatie vinden.

"Wij vinden het belangrijk dat alle Nederlanders hun democratische recht om zelf te stemmen kunnen uitvoeren. Dus ook de groep mensen met een hoog gezondheidsrisico", vindt Ieder(in). Uit een onderzoek onder de achterban blijkt dat een deel van de mensen er niet van overtuigd is dat ze op het stembureau veilig kunnen stemmen. Briefstemmen wordt het meest genoemd als veilig alternatief.

De ouderenbond ANBO is blij dat zeventigplussers per brief mogen stemmen. "Mensen op hoge leeftijd zijn een kwetsbare groep en lopen meer risico op corona." Of de grens naar benden moet, is volgens ANBO aan de politiek. "Waar leg je dan de grens? Als iedereen per brief mag stemmen, krijg je heel andere verkiezingen."

Grote groep overgeslagen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zou graag zien dat de groep die mag stemmen per post wordt uitgebreid. "We zijn blij met het beleid voor briefstemmen voor zeventigplussers, maar zien ook dat daardoor een grote groep wordt overgeslagen. Die dreigt hierdoor geen stem uit te kunnen brengen."

De Patiëntenfederatie en Ieder(in) hielden een peiling onder 8600 ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken. Daaruit blijkt dat 9 procent deze keer niet gaat stemmen of daarover twijfelt. Van de deelnemers is 15 procent sinds maart niet of nauwelijks buiten geweest vanwege het coronavirus. Van die groep twijfelt de meerderheid (68 procent) over de veiligheid op het stembureau voor hun gezondheid.

De rechtbank in Den Haag behandelt woensdag een door de Partij voor de Dieren aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de leeftijdsgrens bij briefstemmen. Volgens de politieke partij is er sprake van discriminatie als alleen zeventigplussers door de coronacrisis per brief mogen stemmen.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

2 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

4 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

5 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

5 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

5 uur geleden