Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brexitoverleg houdt beurzen in greep

Brexitoverleg houdt beurzen in greep

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag overwegend verliezen zien. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars en hielden vooral de brexitonderhandelingen in de gaten. Een EU-top eind deze week wordt gezien als het laatste moment waarop de Europese regeringsleiders kunnen instemmen met een akkoord over het vertrek van de Britten uit de EU.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 613,63 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 916,31 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,9 procent.

De Londense FTSE-index klom 0,3 procent, mede dankzij een daling van het Britse pond. Volgens de krant The Sun overweegt de Britse premier Boris Johnson te stoppen met het brexitoverleg als er niet snel beweging komt in de onderhandelingen met Brussel.

Banken

ING en ABN AMRO waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen tot dik 2 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) dringt erop aan om het dividendverbod voor banken met nog eens zes maanden te verlengen. De centrale bank wijst op de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis en een noodzaak voor banken om genoeg geld in kas te hebben. Banken hoopten juist om begin volgend jaar weer dividend te kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de stijgers aan, met een winst van 1,4 procent. Chipmachinemaker ASML steeg 0,7 procent en tikte de hoogste koers ooit aan.

Intertrust

In de MidKap sloot fitnessketen Basic-Fit (min 4,2 procent) de rij. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat er geen versoepelingen mogelijk zijn in Nederland door het hoge aantal coronabesmettingen. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 2,2 procent.

Intertrust zakte 1 procent. Topvrouw Stephanie Miller stapt op bij de financieel dienstverlener. Directeur Shankar Iyer wordt met onmiddellijke ingang aangesteld als interim-topman. Het vertrek van Miller komt volgens analisten van KBC Securities onverwacht.

Zalando

In Frankfurt verloor Zalando 0,9 procent. Rubin Ritter, een van de drie topmannen van de Duitse kleding- en schoenenwebwinkel, kondigde zijn vertrek aan. Hij heeft samen met zijn vrouw besloten dat haar carrière de komende tijd voorrang krijgt. Zijn twee medebestuurders Robert Gentz en David Schneider blijven het bedrijf samen leiden.

De euro was 1,2108 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper 45,82 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 48,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

8 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

34 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden