Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brexitdeal pakt slecht uit voor Nederlandse visserij

Brexitdeal pakt slecht uit voor Nederlandse visserij

URK (ANP) - Nederlandse vissers zijn opgelucht dat er een brexitdeal is en dat ze toegang houden tot de Britse wateren, maar zeker niet blij met de gesloten deal. Dat zegt directeur Pim Visser van VisNed, dat de belangen van de kottervissers vertegenwoordigt. "De visserij betaalt een hoge prijs voor deze deal."

De overeenkomst betekent onder meer dat Nederlandse vissers de komende jaren een kwart minder vis mogen vangen in Britse wateren. Dat kost de sector waarschijnlijk honderden miljoenen euro's.

Als toelatingsprijs voor Europese vissers in de Britse wateren krijgen de Britse vissers een deel van de Europese visquota toegekend, legt Visser uit. "Ze krijgen elk jaar duizend ton tong, wat schol en kabeljauw, maar ook veel haring en makreel. Dat is heel veel geld dat definitief weg is."

Verloren vangstrechten

Visser denkt dat de gevolgen van de brexit ook op een andere manier nog jaren te voelen zijn. "Er mag minder vis gevangen worden in het Kanaal, waar Nederlandse en Franse vissers nu beide vissen. Dat zal de spanningen doen oplopen."

Ook Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Redersvereniging voor de Zeevisserij, wijst op de verloren vangstrechten. Daarbij benadrukt hij dat de toekomst voor de vissers door het akkoord erg onzeker is, want er is afgesproken om over 5,5 jaar weer te onderhandelen over toegang tot de Britse wateren.

Begin van het einde

"Ondernemers moeten kunnen investeren in schepen en nieuwe visserijtechnieken, met een lange tijdhorizon", aldus Van Balsfoort. "Maar die horizon is nu teruggebracht tot 5,5 jaar, terwijl we gevraagd hebben om een brexitdeal voor minstens 25 jaar."

Bij de Nederlandse Vissersbond vrezen ze dat de deal het begin van het einde is van de Nederlandse kottervisserij zoals we die nu kennen. "De Britten hebben het keihard gespeeld omdat visserij hun enige ‘winstpunt’ in brexit is. Het is willens en wetens tot het laatst bewaard", stelt voorzitter Johan Nooitgedagt. Eerder kregen de kottervissers al een flinke klap door het Europese verbod op pulsvisserij.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

33 minuten geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

6 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

6 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

8 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

9 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

10 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

11 uur geleden