Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brexitdeal ondanks opschorting nog kwestie van weken'

'Brexitdeal ondanks opschorting nog kwestie van weken'

BRUSSEL (ANP) - Onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn optimistisch over het bereiken van een handelsverdrag voor na de brexit. Ondanks de opschorting van de onderhandelingen verwachten betrokkenen dat ergens in de komende twee weken een definitief akkoord wordt bereikt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het brexitoverleg werd donderdag onverwachts onderbroken wegens een coronabesmetting binnen het team van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Toch wordt naar verluidt eind volgende week of de daaropvolgende week een overeenkomst verwacht. De onderhandelingen worden nu per videoverbinding voortgezet.

Het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten allebei nog wel moeilijke knopen doorhakken over de belangrijkste twistpunten. Zo wil de Britse premier Boris Johnson zich vooralsnog niet toeleggen op het zogeheten gelijke speelveld waarop de EU hamert. Om vrije toegang tot de Europese interne markt te behouden, vindt de EU dat Britten zich aan dezelfde regels als lidstaten moeten houden voor bijvoorbeeld staatssteun, milieu en arbeidsrechten. Londen vreest daardoor blijvende bemoeienis uit Brussel.

Volgens de bronnen van Bloomberg beginnen de contouren van een deal hierover zichtbaar te worden. In ruil voor concessies op het vlak van een gelijk speelveld, mag Johnson de overwinning claimen bij de moeizame discussies over visserij in Britse wateren.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei eerder op vrijdag al dat er veel vooruitgang is geboekt in het brexitoverleg. "Met name op het gebied van staatssteun voor Britse bedrijven is vooruitgang", zo zei ze.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

5 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

11 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

19 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

20 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden