Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brexitboegbeeld' Nigel Farage wil referendum klimaatuitgaven

'Brexitboegbeeld' Nigel Farage wil referendum klimaatuitgaven

LONDEN (ANP) - Een van de drijvende krachten achter het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, Nigel Farage, eist nu een referendum over de "catastrofale uitgaven" die de regering wil doen om de uitstoot van broeikasgasgassen tot nul terug te brengen voor 2050, het regeringsplan 'Net Zero'. Volgens de krant The Daily Mail lanceert Farage een politieke beweging, Britain Means Business, die ijvert voor een referendum over de 'groene' uitgaven. Hij doet dat samen met een andere voormalige brexitactivist, Richard Tice.

De maatregelen om 'Net Zero' te bereiken zouden volgens deskundigen het land meer dan 1500 miljard euro kunnen gaan kosten. Volgens Farage is daar "door de politieke klasse in Londen" nooit een serieus debat over gevoerd, terwijl het de economie zou ruïneren. Farage ziet ook een verband tussen het voor hem succesvolle referendum over de brexit in 2016 en de klimaatdoelen. In zijn ogen behoren de voorstanders van lidmaatschap van de EU tot dezelfde "elitaire zeloten" die nu uitgaven voor klimaatdoelen toejuichen en "zich zélf geen zorgen hoeven maken hoe ze hun gasrekening moeten betalen".

De Britse media en politiek verwachtten destijds over het algemeen niet dat er een meerderheid mogelijk zou zijn voor de brexit in het referendum van 23 juni 2016. De 'brexiteers' wonnen echter met bijna 52 procent van de stemmen en 48 procent stemde voor EU-lidmaatschap. Groot-Brittannië verliet na 47 jaar lidmaatschap eind januari 2020 de unie.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden