Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brexitboegbeeld' Nigel Farage wil referendum klimaatuitgaven

'Brexitboegbeeld' Nigel Farage wil referendum klimaatuitgaven

LONDEN (ANP) - Een van de drijvende krachten achter het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, Nigel Farage, eist nu een referendum over de "catastrofale uitgaven" die de regering wil doen om de uitstoot van broeikasgasgassen tot nul terug te brengen voor 2050, het regeringsplan 'Net Zero'. Volgens de krant The Daily Mail lanceert Farage een politieke beweging, Britain Means Business, die ijvert voor een referendum over de 'groene' uitgaven. Hij doet dat samen met een andere voormalige brexitactivist, Richard Tice.

De maatregelen om 'Net Zero' te bereiken zouden volgens deskundigen het land meer dan 1500 miljard euro kunnen gaan kosten. Volgens Farage is daar "door de politieke klasse in Londen" nooit een serieus debat over gevoerd, terwijl het de economie zou ruïneren. Farage ziet ook een verband tussen het voor hem succesvolle referendum over de brexit in 2016 en de klimaatdoelen. In zijn ogen behoren de voorstanders van lidmaatschap van de EU tot dezelfde "elitaire zeloten" die nu uitgaven voor klimaatdoelen toejuichen en "zich zélf geen zorgen hoeven maken hoe ze hun gasrekening moeten betalen".

De Britse media en politiek verwachtten destijds over het algemeen niet dat er een meerderheid mogelijk zou zijn voor de brexit in het referendum van 23 juni 2016. De 'brexiteers' wonnen echter met bijna 52 procent van de stemmen en 48 procent stemde voor EU-lidmaatschap. Groot-Brittannië verliet na 47 jaar lidmaatschap eind januari 2020 de unie.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

5 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

5 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

5 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

6 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

7 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

8 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

9 uur geleden