Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

DEN BOSCH (ANP) - Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord kost dat Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export. Het wordt duurder om goederen naar de Britten te exporteren en daardoor wordt die uitvoer ruim 10 procent minder waard, voorzien experts van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De sectoren die in Nederland het hardst worden geraakt zijn de machinebouw, elektrische apparatuur, chemie, textiel en transport. "Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Hij wijst ook op het ongelijke speelveld dat kan ontstaan. "Nu heeft iedereen binnen Europa ­dezelfde spelregels over bijvoorbeeld arbeid, ­milieu, staatssteun en belastingbeleid. Als het Verenigd Koninkrijk die normen ondermijnt met eigen regels dan krijg je natuurlijk valse concurrentie", aldus Geeroms. Daarnaast hebben ondernemers volgens hem ook al hun handen vol aan de coronacrisis.

Lastminutecompromis

Geeroms stelt nog steeds een lastminutecompromis tussen Londen en Brussel te verwachten. "Maar de kans op een harde brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50 procent. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is", waarschuwt hij.

Een harde brexit kost de hele eurozone volgens Euler Hermes waarschijnlijk 33 miljard euro. In de eurozone wordt alleen Duitsland harder geraakt dan Nederland. Voor de Britten heeft een brexit zonder deal nog meer impact. De kredietverzekeraar voorziet voor het Verenigd Koninkrijk een krimp van 5 procent van het bruto binnenlands product en een verlies van 15 procent van de exportwaarde.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

1 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

6 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

7 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

9 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

10 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

11 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

12 uur geleden