Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

'Brexit zonder deal kost Nederland 4,8 miljard euro aan export'

DEN BOSCH (ANP) - Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord kost dat Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export. Het wordt duurder om goederen naar de Britten te exporteren en daardoor wordt die uitvoer ruim 10 procent minder waard, voorzien experts van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De sectoren die in Nederland het hardst worden geraakt zijn de machinebouw, elektrische apparatuur, chemie, textiel en transport. "Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Hij wijst ook op het ongelijke speelveld dat kan ontstaan. "Nu heeft iedereen binnen Europa ­dezelfde spelregels over bijvoorbeeld arbeid, ­milieu, staatssteun en belastingbeleid. Als het Verenigd Koninkrijk die normen ondermijnt met eigen regels dan krijg je natuurlijk valse concurrentie", aldus Geeroms. Daarnaast hebben ondernemers volgens hem ook al hun handen vol aan de coronacrisis.

Lastminutecompromis

Geeroms stelt nog steeds een lastminutecompromis tussen Londen en Brussel te verwachten. "Maar de kans op een harde brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50 procent. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is", waarschuwt hij.

Een harde brexit kost de hele eurozone volgens Euler Hermes waarschijnlijk 33 miljard euro. In de eurozone wordt alleen Duitsland harder geraakt dan Nederland. Voor de Britten heeft een brexit zonder deal nog meer impact. De kredietverzekeraar voorziet voor het Verenigd Koninkrijk een krimp van 5 procent van het bruto binnenlands product en een verlies van 15 procent van de exportwaarde.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

5 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

7 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

10 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden