
Brexit zet rem op Britse export voedsel en drank
LONDEN (ANP) - De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis. Dat komt voor een groot deel door de nieuwe handelsregels die sinds de brexit gelden, terwijl exporterende bedrijven ook de verstoringen in de toeleveringsketens merken.
De Britse voedings- en drankindustrie is hard getroffen door het besluit van het land om uit de EU te stappen. Het landenblok is voor de Britten nog steeds de belangrijkste handelspartner als het gaat om de uitvoer van producten als zalm, gin, kaas en koekjes.
Volgens een rapport van de Food & Drink Federation lag de export naar de EU 17 procent onder het niveau van voor de pandemie. De Britten maken de verloren handelsstroom naar Europa deels goed door extra uitvoer naar landen als de Verenigde Staten, Japan, Canada en India. De uitvoer naar landen buiten de EU ligt wel op een hoger niveau dan voor de crisis, maar niet genoeg om de mindere export naar Europa te compenseren.
Prijzen levensmiddelen
De totale uitvoer van voedingsmiddelen en dranken bedroeg in het eerste kwartaal 5,3 miljard pond (6,2 miljard euro). Dat was 7 procent minder dan voor de pandemie. Een jaar eerder was er nog sprake van een sterke daling van de verkopen omdat veel kopers grote voorraden aanlegden vooruitlopend op het Britse vertrek uit de EU. Ook moesten bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe handelsvoorschriften.
Ondertussen waarschuwt de Britse winkelbrancheorganisatie BRC dat prijzen in winkels in het Verenigd Koninkrijk snel duurder kunnen worden. Vooral levensmiddelen worden in rap tempo prijziger. Armere huishoudens, die al moeite hebben om de rekening voor de eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie te kunnen betalen, zullen de prijsstijgingen het meest voelen.
De problemen worden verergerd door de oorlog in Oekraïne. Die heeft geleid tot tekorten aan belangrijke grondstoffen zoals tarwe, kunstmest en diervoer. Volgens een peiling van ondernemersorganisatie Institute of Directors zijn ondernemers sinds lange tijd niet zo pessimistisch geweest. Een vijfde van de Britse bedrijven zou van plan zijn de investeringen terug te schroeven. Ook hier speelt de brexit volgens de lobbyclub een belangrijke rol.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
15 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
18 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden