
Brexit zet rem op Britse export voedsel en drank
LONDEN (ANP) - De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis. Dat komt voor een groot deel door de nieuwe handelsregels die sinds de brexit gelden, terwijl exporterende bedrijven ook de verstoringen in de toeleveringsketens merken.
De Britse voedings- en drankindustrie is hard getroffen door het besluit van het land om uit de EU te stappen. Het landenblok is voor de Britten nog steeds de belangrijkste handelspartner als het gaat om de uitvoer van producten als zalm, gin, kaas en koekjes.
Volgens een rapport van de Food & Drink Federation lag de export naar de EU 17 procent onder het niveau van voor de pandemie. De Britten maken de verloren handelsstroom naar Europa deels goed door extra uitvoer naar landen als de Verenigde Staten, Japan, Canada en India. De uitvoer naar landen buiten de EU ligt wel op een hoger niveau dan voor de crisis, maar niet genoeg om de mindere export naar Europa te compenseren.
Prijzen levensmiddelen
De totale uitvoer van voedingsmiddelen en dranken bedroeg in het eerste kwartaal 5,3 miljard pond (6,2 miljard euro). Dat was 7 procent minder dan voor de pandemie. Een jaar eerder was er nog sprake van een sterke daling van de verkopen omdat veel kopers grote voorraden aanlegden vooruitlopend op het Britse vertrek uit de EU. Ook moesten bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe handelsvoorschriften.
Ondertussen waarschuwt de Britse winkelbrancheorganisatie BRC dat prijzen in winkels in het Verenigd Koninkrijk snel duurder kunnen worden. Vooral levensmiddelen worden in rap tempo prijziger. Armere huishoudens, die al moeite hebben om de rekening voor de eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie te kunnen betalen, zullen de prijsstijgingen het meest voelen.
De problemen worden verergerd door de oorlog in Oekraïne. Die heeft geleid tot tekorten aan belangrijke grondstoffen zoals tarwe, kunstmest en diervoer. Volgens een peiling van ondernemersorganisatie Institute of Directors zijn ondernemers sinds lange tijd niet zo pessimistisch geweest. Een vijfde van de Britse bedrijven zou van plan zijn de investeringen terug te schroeven. Ook hier speelt de brexit volgens de lobbyclub een belangrijke rol.
Meer uit Financieel
ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.
46 minuten geledenDELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.
3 uur geleden