
Brexit zet rem op Britse export voedsel en drank
LONDEN (ANP) - De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis. Dat komt voor een groot deel door de nieuwe handelsregels die sinds de brexit gelden, terwijl exporterende bedrijven ook de verstoringen in de toeleveringsketens merken.
De Britse voedings- en drankindustrie is hard getroffen door het besluit van het land om uit de EU te stappen. Het landenblok is voor de Britten nog steeds de belangrijkste handelspartner als het gaat om de uitvoer van producten als zalm, gin, kaas en koekjes.
Volgens een rapport van de Food & Drink Federation lag de export naar de EU 17 procent onder het niveau van voor de pandemie. De Britten maken de verloren handelsstroom naar Europa deels goed door extra uitvoer naar landen als de Verenigde Staten, Japan, Canada en India. De uitvoer naar landen buiten de EU ligt wel op een hoger niveau dan voor de crisis, maar niet genoeg om de mindere export naar Europa te compenseren.
Prijzen levensmiddelen
De totale uitvoer van voedingsmiddelen en dranken bedroeg in het eerste kwartaal 5,3 miljard pond (6,2 miljard euro). Dat was 7 procent minder dan voor de pandemie. Een jaar eerder was er nog sprake van een sterke daling van de verkopen omdat veel kopers grote voorraden aanlegden vooruitlopend op het Britse vertrek uit de EU. Ook moesten bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe handelsvoorschriften.
Ondertussen waarschuwt de Britse winkelbrancheorganisatie BRC dat prijzen in winkels in het Verenigd Koninkrijk snel duurder kunnen worden. Vooral levensmiddelen worden in rap tempo prijziger. Armere huishoudens, die al moeite hebben om de rekening voor de eerste levensbehoeften zoals voedsel en energie te kunnen betalen, zullen de prijsstijgingen het meest voelen.
De problemen worden verergerd door de oorlog in Oekraïne. Die heeft geleid tot tekorten aan belangrijke grondstoffen zoals tarwe, kunstmest en diervoer. Volgens een peiling van ondernemersorganisatie Institute of Directors zijn ondernemers sinds lange tijd niet zo pessimistisch geweest. Een vijfde van de Britse bedrijven zou van plan zijn de investeringen terug te schroeven. Ook hier speelt de brexit volgens de lobbyclub een belangrijke rol.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
39 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
50 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
53 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
58 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden