Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Breuk tussen Gündoğan en Volt lijkt na maandag definitief

Breuk tussen Gündoğan en Volt lijkt na maandag definitief

DEN HAAG (ANP) - Naar alle waarschijnlijkheid is de breuk tussen Kamerlid Nilüfer Gündoğan en de partij Volt na maandag definitief. Het bestuur beslist of zij nog lid mag blijven van de partij, nadat zij eerder al uit de Tweede Kamerfractie werd gezet. Dat het bestuur haar het lidmaatschap gaat ontnemen, staat al zo goed als vast. De intentie om haar te royeren deelde het bestuur eerder in een mail aan de leden van de partij.

Gündoğan ligt overhoop met de partij na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de dertien melders had het Kamerlid zich onder meer schuldig gemaakt aan handtastelijkheden, intimidatie en het maken van seksuele avances. Hiervoor werd zij eerst geschorst als fractielid, en daarna uit de fractie gezet. Gündoğan deed vervolgens aangifte wegens smaad en laster tegen de melders en ging in hoger beroep tegen haar schorsing.

De rechter gaf Gündoğan gelijk: de fractie moest haar terugnemen en het Kamerlid een schadevergoeding betalen. Ook adviseerde de rechter dat beide partijen met elkaar om tafel zouden gaan onder begeleiding van een bemiddelaar.

Wisselende acties

Partijleider Laurens Dassen zegde dit in eerste instantie toe, maar eiste vervolgens dat Gündoğan haar aangiften tegen de dertien melders zou intrekken. Hierin werd hij gesteund door het bestuur. Maar Gündoğan kondigde aan het tegenovergestelde te doen: in het programma Jinek zei ze haar aangiften juist uit te breiden. Enkele dagen daarvoor publiceerde het NRC een artikel waarin Volt-leden anoniem hun verhaal deden over het gedrag van Gündoğan.

Haar optreden bij Jinek en het artikel van NRC bewogen het bestuur ertoe Gündoğan uit de partij te zetten. Ook meldde de Kamerfractie dat Gündoğan alsnog moest vertrekken, ondanks de eerdere rechterlijke uitspraak. Tijdens een fractievergadering werd het fractiereglement aangepast door Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek, waarna Gündoğan uit de fractie werd gezet. Zelf mocht zij hierover meestemmen, maar vanwege ziekte was ze niet aanwezig. Ze heeft zich er wel in een brief tegen verzet.

Vooralsnog lijkt het erop dat Gündoğan na maandag geen lid meer is van Volt en zelfstandig verder moet. Dat zij haar Kamerzetel houdt na een eventuele breuk met Volt, heeft zij al meerdere keren benadrukt. Het Kamerlid meldde ook stappen te overwegen nadat het bestuur het royement had aangekondigd, maar tot op heden heeft zij nog niet gezegd wat deze stappen zijn en of zij hiertoe overgaat. In een verklaring, kort na de aankondiging van het bestuur, wenste zij Volt "veel wijsheid" toe.

Meer uit Binnenland

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

33 minuten geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

2 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

6 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

6 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

11 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

11 uur geleden
Schikking RTL en KRO-NCRV over rechten docu Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.

13 uur geleden