Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Breuk tussen Gündoğan en Volt lijkt na maandag definitief

Breuk tussen Gündoğan en Volt lijkt na maandag definitief

DEN HAAG (ANP) - Naar alle waarschijnlijkheid is de breuk tussen Kamerlid Nilüfer Gündoğan en de partij Volt na maandag definitief. Het bestuur beslist of zij nog lid mag blijven van de partij, nadat zij eerder al uit de Tweede Kamerfractie werd gezet. Dat het bestuur haar het lidmaatschap gaat ontnemen, staat al zo goed als vast. De intentie om haar te royeren deelde het bestuur eerder in een mail aan de leden van de partij.

Gündoğan ligt overhoop met de partij na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de dertien melders had het Kamerlid zich onder meer schuldig gemaakt aan handtastelijkheden, intimidatie en het maken van seksuele avances. Hiervoor werd zij eerst geschorst als fractielid, en daarna uit de fractie gezet. Gündoğan deed vervolgens aangifte wegens smaad en laster tegen de melders en ging in hoger beroep tegen haar schorsing.

De rechter gaf Gündoğan gelijk: de fractie moest haar terugnemen en het Kamerlid een schadevergoeding betalen. Ook adviseerde de rechter dat beide partijen met elkaar om tafel zouden gaan onder begeleiding van een bemiddelaar.

Wisselende acties

Partijleider Laurens Dassen zegde dit in eerste instantie toe, maar eiste vervolgens dat Gündoğan haar aangiften tegen de dertien melders zou intrekken. Hierin werd hij gesteund door het bestuur. Maar Gündoğan kondigde aan het tegenovergestelde te doen: in het programma Jinek zei ze haar aangiften juist uit te breiden. Enkele dagen daarvoor publiceerde het NRC een artikel waarin Volt-leden anoniem hun verhaal deden over het gedrag van Gündoğan.

Haar optreden bij Jinek en het artikel van NRC bewogen het bestuur ertoe Gündoğan uit de partij te zetten. Ook meldde de Kamerfractie dat Gündoğan alsnog moest vertrekken, ondanks de eerdere rechterlijke uitspraak. Tijdens een fractievergadering werd het fractiereglement aangepast door Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek, waarna Gündoğan uit de fractie werd gezet. Zelf mocht zij hierover meestemmen, maar vanwege ziekte was ze niet aanwezig. Ze heeft zich er wel in een brief tegen verzet.

Vooralsnog lijkt het erop dat Gündoğan na maandag geen lid meer is van Volt en zelfstandig verder moet. Dat zij haar Kamerzetel houdt na een eventuele breuk met Volt, heeft zij al meerdere keren benadrukt. Het Kamerlid meldde ook stappen te overwegen nadat het bestuur het royement had aangekondigd, maar tot op heden heeft zij nog niet gezegd wat deze stappen zijn en of zij hiertoe overgaat. In een verklaring, kort na de aankondiging van het bestuur, wenste zij Volt "veel wijsheid" toe.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

1 uur geleden
Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een "nuttig gesprek" was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

2 uur geleden
Partijleiders verlaten crisisoverleg formatie zwijgend

DEN HAAG (ANP) - De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hebben het crisisoverleg over de formatie vrijdagmiddag verlaten zonder veel te zeggen. PVV-leider Geert Wilders zei dat formateur Richard van Zwol later het woord zou voeren. Die riep de leiders bijeen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, zei hij eerder. Volgens een betrokkene is het overleg met een sisser afgelopen, zonder verder toelichting te geven.

2 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

3 uur geleden
Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de formerende partijen en beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil fysiek om tafel zitten om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Van Zwol. Tussen de partijen is gedoe ontstaan over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger.

4 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

5 uur geleden
Vijlbrief legt aflossen ereschuld aan Groningen vast in wet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet legt de afspraken die het heeft gemaakt om de ereschuld aan het aardbevingsgebied in Groningen af te lossen vast in de wet. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Groningen) vrijdag na de ministerraad. Belangrijk is vooral dat wordt vastgelegd dat er "zolang als nodig" genoeg geld is om de schade ruimhartig te vergoeden en huizen veiliger te maken.

5 uur geleden