Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Rekenkamer legt dinsdag een verklaring af in de begrotingscommissie van het Europees Parlement wegens beschuldigingen over gesjoemel met EU-geld door hemzelf en ander personeel van de EU-instelling in Luxemburg. Volgens het Nederlandse lid Alex Brenninkmeijer doen de aantijgingen "geen recht aan het eigen controlerend mechanisme" van de instantie die de EU-uitgaven controleert. "Wij leggen verantwoording af en zijn aanspreekbaar."

De Duitse voorzitter Klaus-Heiner Lehne wordt gehoord na onthullingen in de Franse krant Libération over fictieve woonadressen, gesjoemel met onkostennota’s, verboden politieke bijbanen en niet geverifieerde klussen door leden van de rekenkamer en hun staf. Lehne zelf zou met drie van zijn kabinetsleden accommodatie in Luxemburg huren maar elk zou een volledige woonvergoeding opstrijken. Ook zouden 9 van de 27 leden van de rekenkamer, een lid per EU-lidstaat, zelden aanwezig zijn maar toch een kostenvergoeding opstrijken.

Brenninkmeijer zegt Lehne's woonsituatie niet te kennen omdat hij nooit bij hem thuis is geweest. "Maar daar zal hij in het parlement wel iets over zeggen", meent hij. Volgens de vroegere Nationale ombudsman heeft de Europese Rekenkamer haar interne controles opgevoerd na de ‘Pinxten-affaire’. "Ons hele controlesysteem is op de schop gegaan. Alle uitgaven, wat wel en wat niet kan, zijn vastgelegd. Alles wordt gecontroleerd. Dat merk ik zelf ook als ik op onderzoeksmissie ga. Na Pinxten zijn ook declaraties uit het verleden opgevraagd en waar nodig gecorrigeerd", zegt hij.

In juli 2018 beschuldigde de EU-fraudedienst de Belg Karel Pinxten ervan als lid van de Europese Rekenkamer tussen 2006 en 2018 500.000 euro aan EU-geld te hebben misbruikt. Zo declareerde hij onder meer privéreisjes als dienstuitgaven. Eind september van dit jaar veroordeelde het Europees Hof van Justitie hem tot het inleveren van tweederde van zijn pensioen.

Meer uit Financieel

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

13 minuten geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

16 minuten geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

38 minuten geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

1 uur geleden
Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

2 uur geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

4 uur geleden