Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Rekenkamer legt dinsdag een verklaring af in de begrotingscommissie van het Europees Parlement wegens beschuldigingen over gesjoemel met EU-geld door hemzelf en ander personeel van de EU-instelling in Luxemburg. Volgens het Nederlandse lid Alex Brenninkmeijer doen de aantijgingen "geen recht aan het eigen controlerend mechanisme" van de instantie die de EU-uitgaven controleert. "Wij leggen verantwoording af en zijn aanspreekbaar."

De Duitse voorzitter Klaus-Heiner Lehne wordt gehoord na onthullingen in de Franse krant Libération over fictieve woonadressen, gesjoemel met onkostennota’s, verboden politieke bijbanen en niet geverifieerde klussen door leden van de rekenkamer en hun staf. Lehne zelf zou met drie van zijn kabinetsleden accommodatie in Luxemburg huren maar elk zou een volledige woonvergoeding opstrijken. Ook zouden 9 van de 27 leden van de rekenkamer, een lid per EU-lidstaat, zelden aanwezig zijn maar toch een kostenvergoeding opstrijken.

Brenninkmeijer zegt Lehne's woonsituatie niet te kennen omdat hij nooit bij hem thuis is geweest. "Maar daar zal hij in het parlement wel iets over zeggen", meent hij. Volgens de vroegere Nationale ombudsman heeft de Europese Rekenkamer haar interne controles opgevoerd na de ‘Pinxten-affaire’. "Ons hele controlesysteem is op de schop gegaan. Alle uitgaven, wat wel en wat niet kan, zijn vastgelegd. Alles wordt gecontroleerd. Dat merk ik zelf ook als ik op onderzoeksmissie ga. Na Pinxten zijn ook declaraties uit het verleden opgevraagd en waar nodig gecorrigeerd", zegt hij.

In juli 2018 beschuldigde de EU-fraudedienst de Belg Karel Pinxten ervan als lid van de Europese Rekenkamer tussen 2006 en 2018 500.000 euro aan EU-geld te hebben misbruikt. Zo declareerde hij onder meer privéreisjes als dienstuitgaven. Eind september van dit jaar veroordeelde het Europees Hof van Justitie hem tot het inleveren van tweederde van zijn pensioen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

FNV schort staking bij Heineken op, maandag weer om tafel

UTRECHT (ANP) - De FNV heeft een aangekondigde staking bij Heineken opgeschort tot dinsdag 18 januari 15.00 uur, meldt de vakbond zondag. De FNV gaat in op een uitnodiging van het bierconcern om het overleg te hervatten over de nieuwe cao voor de 1250 mensen die werken in de brouwerijen in Den Bosch, Zoeterwoude en Wijlre en bij frisdrankproducent Vrumona in Bunnik. Maandag aan het einde van de middag gaan de partijen weer met elkaar om tafel.

4 uur geleden
Handelsupdate ASML blikvanger op Damrak komende week

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek barst het cijferseizoen voorzichtig aan los. In Amsterdam is het nog relatief rustig met de handelsupdate van chipmachinemaker ASML op woensdag als belangrijkste agendapunt. Ook komt beddenproducent Beter Bed met cijfers. Uit het buitenland volgt een keur aan cijfers.

4 uur geleden
MKB-Nederland en ING: kom met langetermijnvisie corona

DEN HAAG (ANP) - De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden weliswaar perspectief, maar er ontbreekt nog altijd een langetermijnvisie voor ondernemers. Dat zeiden MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom in tv-programma Buitenhof.

7 uur geleden
Uitbreidingsplannen Suezkanaal in zomer 2023 klaar

CAÏRO (ANP/RTR) - Plannen om het Suezkanaal uit te breiden zullen naar verwachting in de zomer van 2023 zijn afgerond. Dat zei de voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA).

7 uur geleden
Directeur Tata Steel: te laat begonnen met schoner produceren

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel in IJmuiden is te laat begonnen met het vergroenen van het productieproces. Dat zegt directeur Hans van den Berg van het staalconcern in een interview met NH Nieuws. De kritiek op het bedrijf, dat als grote vervuiler te boek staat, heeft het proces volgens Van den Berg "wel degelijk versneld".

9 uur geleden
Turkse minister: inflatie voor verkiezingen onder de 10 procent

ANKARA (ANP) - De Turkse inflatie duikt volgend jaar onder de 10 procent. Dat gebeurt nog voordat de Turken een nieuw parlement en een president kiezen medio 2023, zegt minister van Financiën Nureddin Nebati. De inflatie in Turkije kwam afgelopen maand nog uit op 36 procent op jaarbasis, de hoogste stand in 19 jaar.

1 dag geleden
Rusland weerspreekt aantijgingen IEA over veroorzaken gastekorten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland is het niet eens met de beschuldiging van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat het land schuldig zou aan de gastekorten in Europa. "Rusland noch onze belangrijkste exporteur Gazprom heeft hier iets mee te maken", liet vicepremier Alexander Novak volgens persbureau Interfax weten.

1 dag geleden