Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

Brenninkmeijer schrikt van aantijgingen tegen EU-Rekenkamer

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Rekenkamer legt dinsdag een verklaring af in de begrotingscommissie van het Europees Parlement wegens beschuldigingen over gesjoemel met EU-geld door hemzelf en ander personeel van de EU-instelling in Luxemburg. Volgens het Nederlandse lid Alex Brenninkmeijer doen de aantijgingen "geen recht aan het eigen controlerend mechanisme" van de instantie die de EU-uitgaven controleert. "Wij leggen verantwoording af en zijn aanspreekbaar."

De Duitse voorzitter Klaus-Heiner Lehne wordt gehoord na onthullingen in de Franse krant Libération over fictieve woonadressen, gesjoemel met onkostennota’s, verboden politieke bijbanen en niet geverifieerde klussen door leden van de rekenkamer en hun staf. Lehne zelf zou met drie van zijn kabinetsleden accommodatie in Luxemburg huren maar elk zou een volledige woonvergoeding opstrijken. Ook zouden 9 van de 27 leden van de rekenkamer, een lid per EU-lidstaat, zelden aanwezig zijn maar toch een kostenvergoeding opstrijken.

Brenninkmeijer zegt Lehne's woonsituatie niet te kennen omdat hij nooit bij hem thuis is geweest. "Maar daar zal hij in het parlement wel iets over zeggen", meent hij. Volgens de vroegere Nationale ombudsman heeft de Europese Rekenkamer haar interne controles opgevoerd na de ‘Pinxten-affaire’. "Ons hele controlesysteem is op de schop gegaan. Alle uitgaven, wat wel en wat niet kan, zijn vastgelegd. Alles wordt gecontroleerd. Dat merk ik zelf ook als ik op onderzoeksmissie ga. Na Pinxten zijn ook declaraties uit het verleden opgevraagd en waar nodig gecorrigeerd", zegt hij.

In juli 2018 beschuldigde de EU-fraudedienst de Belg Karel Pinxten ervan als lid van de Europese Rekenkamer tussen 2006 en 2018 500.000 euro aan EU-geld te hebben misbruikt. Zo declareerde hij onder meer privéreisjes als dienstuitgaven. Eind september van dit jaar veroordeelde het Europees Hof van Justitie hem tot het inleveren van tweederde van zijn pensioen.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

5 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

5 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

6 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

7 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

7 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

7 uur geleden