
Brekelmans: wel einddatum nieuwe NAVO-norm, maar tempo vrij
DEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
NAVO-topman Mark Rutte wil dat de 32 NAVO-landen voortaan 3,5 procent van hun economie in defensie steken en daarbovenop 1,5 procent in gerelateerde zaken. De lidstaten zouden dat op de top in Den Haag moeten overeenkomen, en volgens Rutte tekent zich al brede steun af. Maar het maakt nogal wat uit wanneer en hoe snel landen aan die nieuwe, fors hogere norm moeten voldoen, zei Brekelmans donderdag in de Tweede Kamer.
Sommige NAVO-landen willen veel meer tijd dan de beoogde termijn van zeven jaar. Zo liet België weten 2032 onmogelijk te kunnen halen. Maar ook het zogenoemde 'groeipad' is een punt van discussie. Sommige schoorvoetende lidstaten worden liever niet gebonden aan een vaste jaarlijkse verhoging van 0,2 procent, zoals op de onderhandelingstafel zou liggen. Ze speculeren er volgens diplomaten mogelijk op dat de grote druk die vooral de VS nu uitoefenen, over een paar jaar luwt. Omdat daar inmiddels een andere president is aangetreden bijvoorbeeld.
"Het kan dat daarover geen afspraken worden gemaakt", zei Brekelmans donderdag. Dat de NAVO het laat "aan ieder land om te bepalen wat het groeipad is". Een einddatum verwacht hij wel. Maar ook die kan de NAVO officieel niet afdwingen. Het komt op politieke druk van bondgenoten aan, en die van de VS onder Trump blijkt "redelijk stevig en ook best wel effectief".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alleen BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is ronduit positief over de stikstofplannen van haar partijgenoot en landbouwminister Femke Wiersma. "Eindelijk wordt er een koerswijziging ingezet", zei ze in een debat.
7 uur geleden