Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Breinschade baby te behandelen met stamcellen in neusdruppels

Breinschade baby te behandelen met stamcellen in neusdruppels

UTRECHT (ANP) - Pasgeboren baby's met hersenschade kunnen neusdruppels krijgen met daarin stamcellen om zo de beschadigde plek in hun brein te behandelen, stellen onderzoekers en artsen van het UMC Utrecht in een onderzoek dat in juni wordt gepubliceerd in The Lancet. Ze hebben de therapie getest op tien pasgeborenen. Daarin zagen de wetenschappers dat de druppels werkten. Hoe effectief het precies is, wordt nog onderzocht.

Het onderzoek begon in 2010, al geloofden toen volgens het Utrechtse ziekenhuis maar weinig onderzoekers dat dit zou werken. Inmiddels weet het onderzoeksteam van neurowetenschapper Cora Nijboer beter. De druppels gaan langs "een soort zeefbotje in de neus". Daarna worden ze opgenomen in de bloedvaten van de hersenvliezen of het hersenvocht. "Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit", aldus Nijboer.

Doordat het beschadigde gebied "noodsignalen" afgeeft, worden de stamcellen aangetrokken naar dat gebied in het brein, legt de onderzoeker uit. De cellen maken dan lokaal stofjes aan die het herstelmechanisme van de eigen hersenstamcellen moeten activeren. Volgens hoogleraar neonatologie Manon Benders werkt dit bij pasgeborenen omdat de hersenen en netwerken in de eerste maanden nog in ontwikkeling zijn.

Belangrijke stap

De tien patiëntjes die deelnamen aan het onderzoek kregen zo snel mogelijk een eenmalige dosis stamcellen toegediend na het vaststellen van een herseninfarct op de MRI. Een herseninfarct bij baby's komt meestal door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. De kinderen kunnen daar problemen aan overhouden, zoals leer- of gedragsproblemen, motorische problemen of epilepsie.

Na het ontvangen van de neusdruppels hielden de onderzoekers de baby's nauwlettend in de gaten. Op de MRI-scan die drie maanden later werd afgenomen, was geen nieuw weefsel te zien dat er niet hoort. Volgens Benders zijn de neusdruppels daarom een veilige methode. Het is volgens haar een belangrijke stap naar een nieuwe therapie "voor kinderen die eerder nog niet behandeld konden worden".

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

11 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

1 dag geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

1 dag geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

2 dagen geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

4 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

4 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

4 dagen geleden