Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Breinschade baby te behandelen met stamcellen in neusdruppels

Breinschade baby te behandelen met stamcellen in neusdruppels

UTRECHT (ANP) - Pasgeboren baby's met hersenschade kunnen neusdruppels krijgen met daarin stamcellen om zo de beschadigde plek in hun brein te behandelen, stellen onderzoekers en artsen van het UMC Utrecht in een onderzoek dat in juni wordt gepubliceerd in The Lancet. Ze hebben de therapie getest op tien pasgeborenen. Daarin zagen de wetenschappers dat de druppels werkten. Hoe effectief het precies is, wordt nog onderzocht.

Het onderzoek begon in 2010, al geloofden toen volgens het Utrechtse ziekenhuis maar weinig onderzoekers dat dit zou werken. Inmiddels weet het onderzoeksteam van neurowetenschapper Cora Nijboer beter. De druppels gaan langs "een soort zeefbotje in de neus". Daarna worden ze opgenomen in de bloedvaten van de hersenvliezen of het hersenvocht. "Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit", aldus Nijboer.

Doordat het beschadigde gebied "noodsignalen" afgeeft, worden de stamcellen aangetrokken naar dat gebied in het brein, legt de onderzoeker uit. De cellen maken dan lokaal stofjes aan die het herstelmechanisme van de eigen hersenstamcellen moeten activeren. Volgens hoogleraar neonatologie Manon Benders werkt dit bij pasgeborenen omdat de hersenen en netwerken in de eerste maanden nog in ontwikkeling zijn.

Belangrijke stap

De tien patiëntjes die deelnamen aan het onderzoek kregen zo snel mogelijk een eenmalige dosis stamcellen toegediend na het vaststellen van een herseninfarct op de MRI. Een herseninfarct bij baby's komt meestal door zuurstofgebrek tijdens de geboorte. De kinderen kunnen daar problemen aan overhouden, zoals leer- of gedragsproblemen, motorische problemen of epilepsie.

Na het ontvangen van de neusdruppels hielden de onderzoekers de baby's nauwlettend in de gaten. Op de MRI-scan die drie maanden later werd afgenomen, was geen nieuw weefsel te zien dat er niet hoort. Volgens Benders zijn de neusdruppels daarom een veilige methode. Het is volgens haar een belangrijke stap naar een nieuwe therapie "voor kinderen die eerder nog niet behandeld konden worden".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

5 uur geleden
RIVM: vooralsnog zes mensen met apenpokken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Inmiddels zijn bij zes mensen in Nederland apenpokken vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Vrijdag bevestigde het instituut het eerste apenpokkengeval in Nederland. Zaterdag liep dat op naar twee.

10 uur geleden
Lareb onderzoekt opnieuw effect coronaprik op menstruatie

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. Eerder onderzoek heeft nog geen afdoende conclusie opgeleverd.

11 uur geleden
Succes met kankervaccin bij honden stemt wetenschappers hoopvol

AMSTERDAM (ANP) - De kansen van honden op overleving van kanker lijken flink toe te nemen dankzij een kankervaccin. Dat zegt Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, dat onderzoek deed samen met een oncologiecentrum voor dieren en daar maandag over publiceert in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Het heeft 35 honden met spontane blaaskanker behandeld met het vaccin en daarvan is de helft na 400 dagen nog in leven. Twee zijn zelfs helemaal genezen.

14 uur geleden
RIVM: patiënten meden huisarts alleen tijdens eerste coronagolf

BILTHOVEN (ANP) - Alleen tijdens de eerste golf van de coronacrisis, van maart tot juni 2020, gingen Nederlanders minder vaak naar de huisarts. Tijdens de tweede golf, van september tot december van hetzelfde jaar, was dat niet meer zo. Dat concluderen de gezondheidsinstituten RIVM en Nivel in een gezamenlijk onderzoek.

17 uur geleden
Oostenrijk meldt eerste besmetting met apenpokkenvirus

WENEN (ANP/RTR) - In Oostenrijk is zondag voor het eerst iemand positief getest op het apenpokkenvirus, bevestigen de lokale gezondheidsautoriteiten. Eerder op de dag meldde de Oostenrijkse omroep ORF al dat er een mogelijk geval van het apenpokkenvirus onderzocht werd. Het ging om een 35-jarige man uit de hoofdstad Wenen die in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis is opgenomen. De man had symptomen die overeenkomen met die van het virus, zoals lichte koorts en blaasjes op de huid.

1 dag geleden
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt

BILTHOVEN (ANP) - De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.

1 dag geleden