Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brede steun voor corona-maatregelen van het kabinet

Brede steun voor corona-maatregelen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer tekent zich brede steun af voor de maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en getroffen bedrijven en ondernemers te ondersteunen. De aanpak om "alles te doen wat nodig is" geeft vertrouwen, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver woensdag tijdens het debat over de pandemie.

Wel leven er veel vragen, onder meer over de zorgcapaciteit, het tekort aan beschermingmiddelen en over de zogeheten groepsimmuniteit die langzaam zou ontstaan als meer mensen zijn genezen. PVV en Forum voor Democratie geloven niet in die strategie van immuniteit, omdat nog niet zeker is dat mensen die van het nieuwe virus zijn genezen, het niet opnieuw kunnen krijgen. Er zouden onnodig veel mensen ziek worden en sterven, vinden ze.

Vooralsnog keerden op Forum voor Democratie na alle partijen zich tegen de oproep van de PVV om nu een 'lockdown' in te stellen, om de contacten tussen mensen nog veel verder terug te dringen. In veel andere Europese landen is dat al gebeurd. De andere partijen volgen de redenering van het kabinet, dat op basis van adviezen van deskundigen stelt dat het virus alsnog de kop opsteekt zodra de maatregelen na zo'n lockdown weer worden versoepeld.

Economische steunpakket

Volle steun was er, ook van de PVV, voor het economische steunpakket van het kabinet om noodlijdende bedrijven en ondernemers te helpen. Onder meer SP wil graag dat kleine zelfstandigen een uitkering krijgen op het niveau van het minimumloon in plaats van het bijstandsniveau. De VVD drong aan op grote snelheid om te voorkomen dat ondernemers eind deze maand al zijn omgevallen. "Ze krijgen plotseling geen inkomsten meer maar moeten wel allerlei rekeningen betalen", zei Hayke Veldman (VVD).

In verband met het besmettingsgevaar zitten premier Rutte en vier ministers in vak K op flinke afstand van elkaar. Iedere fracties heeft maximaal twee leden in de plenaire zaal. Journalisten worden in de wandelgangen achter een lint gehouden, maar staan zelf vaak wel dichter op elkaar dan de anderhalve meter die is voorgeschreven.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden