Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brede steun in Groningse Staten voor beroep tegen gasbesluit

Brede steun in Groningse Staten voor beroep tegen gasbesluit

GRONINGEN (ANP) - In de Provinciale Staten van Groningen is zeer brede steun voor het voornemen van de Groningse overheden om via de rechter duidelijkheid te vragen over het regeringsbesluit om de gaswinning bij extreme kou te kunnen hervatten. Ook Statenleden zijn het er niet mee eens dat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw hun standpunten hierover niet heeft meegenomen in het zogeheten vaststellingsbesluit.

De regio ziet daarin "onduidelijkheden en tegenstrijdigheden". Zo "is volstrekt onduidelijk wie wat wanneer gaat doen" als door een strenge winterperiode een aantal gasputten weer zou moeten worden geactiveerd, zei mijnbouwgeputeerde Susan Top. Zij is "erg verbaasd" dat de punten die de Groningse overheden en Staten eerder hadden aangedragen niet zijn overgenomen door Vijlbrief.

Een beroepsprocedure is volgens haar daarom "niet meer dan logisch". En omdat de behandeling bij de Raad van State wel een jaar kan duren, wordt daarnaast bij de kortgedingrechter gevraagd het besluit te schorsen. "De gaskraan blijft dan in principe gewoon op nul. Anders is het mosterd na de maaltijd."

Duidelijkheid van overheid

Top is "op zich niet voor procederen" maar wil het beroep vanwege het korte tijdsbestek voor 1 november indienen. Zij hoopt dat de staatssecretaris het besluit voor die tijd nog verduidelijkt, aanpast of verbetert. "In Den Haag weten ze van de onvrede, maar dat heeft nog niet geleid tot antwoorden."

Naast de Groningse overheden vinden ook Statenleden dat inwoners en zeker omwonenden van de gasputten duidelijkheid van de overheid mogen verwachten. Over het aantal locaties waar eventueel weer gas kan worden opgepompt, maar ook over wat er wanneer gaat gebeuren als de temperatuur dagenlang min 6,5 graden is, al dan niet qua gevoelstemperatuur. "We moeten weten waar we aan toe zijn", verwoordde Margriet Donker-van der Vinne van de ChristenUnie het sentiment. "Het is heel terecht dat 1 oktober nergens werd gevierd", verwees zij naar de beƫindiging van de gaswinning een kleine drie weken geleden.

'Gevaarlijk achterdeurtje'

Hendri Meendering van GroenLinks sprak over een "gevaarlijk achterdeurtje dat kan leiden tot nieuwe aardbevingen". Dries Zwart van de Partij voor het Noorden gaf ook volle steun aan de rechtsgang. "Het gaat om het gevoel bij de mensen van wie het leven de afgelopen tien jaar ernstig is verstoord."

Dat de regering heeft besloten om gaswinning uit het Groningenveld per 1 oktober 2024 definitief onmogelijk te maken wordt alom toegejuicht. Het blijft wel zaak scherp in de gaten te houden dat de nieuwe Tweede Kamer daar na de verkiezingen mee instemt, aldus gedeputeerde Top.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiƫn vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden