Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brede steun in GroenLinks voor samenwerking met de PvdA

Brede steun in GroenLinks voor samenwerking met de PvdA

UTRECHT (ANP) - In GroenLinks is brede steun voor het besluit om samen met de PvdA de onderhandelingen voor de kabinetsformatie te doen. Wel is er huiver om een fusie aan te gaan. Partijleider Jesse Klaver maakte zaterdag op een partijbijeenkomst met leden in Utrecht duidelijk dat het zover nog lang niet is. "Daar is nooit enige sprake van geweest."

Samenwerking is nodig, betoogde Klaver want hij wil niet opnieuw een rechts kabinet. Als je fundamenteel iets wil veranderen moet je volgens hem wel de handen ineen slaan. "We gaan alleen regeren als we het verschil kunnen maken op cruciale onderwerpen", maakte Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet duidelijk aan de leden.

Onder de meer dan tweehonderd aanwezigen was weinig kritiek. Wel is er een angst dat de identiteit van de partij verloren kan gaan. "Samenwerking neemt je eigenheid niet weg", zei Klaver. De partij neemt wel een risico, geeft hij toe. Maar "alleen als we samenwerken kunnen we Nederland veranderen".

Wil om te veranderen

Volgens Klaver zit de formatie "muur- en muurvast". En dat ligt volgens hem alleen aan de VVD en CDA die onderhandelingen met twee linkse partijen blijven uitsluiten. "Het is cynisch." Volgens Ellemeet, vertrouweling van Klaver, weigeren de rechtse partijen over hun schaduw heen te stappen. Ze sprak van de "arrogantie van rechts".

In het verleden werd er wel vaker over samenwerking tussen beide partijen gesproken. Bij de sociaaldemocraten is volgens Klaver nu iets veranderd waardoor het wel mogelijk is. Er is bij de PvdA ook een wil om het systeem te veranderen, voelt hij. "Bij de old school PvdA had ik er niet in geloofd."

Vertrouwen

Om de innige banden te benadrukken was ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aanwezig in Utrecht. Hij hield een vurig pleidooi voor samenwerking. "Dit is het moment." Zijn partij komt deze dag bijeen in Zeist om over de ontwikkelingen rond de formatie te praten. In de PvdA lijkt minder eensgezindheid over de plannen met GroenLinks.

Klaver zei dat hij alle vertrouwen heeft dat er ook steun komt van de leden van de PvdA. Op de vraag wat er gaat gebeuren als de PvdA-leden partijleider Lilianne Ploumen terugfluiten, wil hij niet ingaan. "Ik heb geen ander scenario in mijn hoofd dan samenwerking."

Ook als GroenLinks en PvdA niet samen in een kabinet komen, wordt de ingeslagen weg voortgezet. In de oppositie is het bundelen van de krachten net zo belangrijk, vindt de leider van GroenLinks. "Het zal dan een heel, heel harde oppositie worden", stelde hij alvast in het vooruitzicht.

Meer uit Politiek

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

3 uur geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

7 uur geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

15 uur geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

20 uur geleden
Wethouder Simons Rotterdam doet aangifte van bekladding huis

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Robert Simons heeft zaterdag aangifte gedaan van bekladding van zijn huis. Zijn woordvoerder bevestigt berichtgeving van Rijnmond daarover. Op zijn huis staat onder andere KK (kanker) homo's en RJK gespoten. RJK staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de harde kern van Feyenoordsupporters.

2 dagen geleden
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers.

2 dagen geleden
Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

4 dagen geleden