Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brazilianen rouwen bij ziekenhuis waar 'koning' Pelé overleed

Brazilianen rouwen bij ziekenhuis waar 'koning' Pelé overleed

SÃO PAULO (ANP) - Na het overlijden van het Braziliaanse voetbalicoon Pelé zijn fans en tientallen journalisten naar het Albert Einstein-ziekenhuis in São Paulo gekomen. De journalisten deden voor de deur van het ziekenhuis verslag van de ontwikkelingen. Veel fans die naar de plek waren gekomen, droegen een shirt van de Braziliaanse club Santos met daarop het rugnummer 10 dat aan 'O Rei' (de koning) toebehoorde. Ze ontrolden ook een spandoek met de tekst 'voor eeuwig koning Pelé'.

De Braziliaan overleed donderdag aan de gevolgen van darmkanker. Bij Pelé werd vorig jaar een tumor in zijn darmen verwijderd. Hij moest sindsdien regelmatig naar het ziekenhuis voor behandelingen, maar ook vanwege complicaties. Eind november werd de drievoudig wereldkampioen opnieuw opgenomen. Het ziekenhuis liet donderdag weten dat meerdere organen door kanker waren aangetast.

Pelé speelde het grootste deel van zijn carrière voor Santos. Hij sloot zijn lange en succesvolle loopbaan in de jaren zeventig af bij de Amerikaanse club New York Cosmos. Op Times Square in New York kwamen tientallen mensen donderdag bijeen voor de voetbalshop die de naam van Pelé draagt.

1283 doelpunten

De Braziliaan heeft heel wat records op zijn naam staan. Zo is hij de enige voetballer die drie keer wereldkampioen werd, in 1958, 1962 en 1970. Ook maakte Pelé, volgens zijn eigen telling, maar liefst 1283 doelpunten in zijn profcarrière. Over dat aantal lopen de meningen uiteen vanwege verschillende rekenmethodes. De 1283 treffers die Pelé zelf aanhoudt - gemaakt in 1366 wedstrijden - zijn erkend door Guinness World Records. De Braziliaan kreeg daar in 2013 een officieel certificaat van.

De kist met daarin het lichaam van Pelé wordt maandag vanuit het ziekenhuis in São Paulo naar het stadion van Santos gebracht. Supporters kunnen daar afscheid nemen. Dinsdag wordt de kist door de straten van de kustplaats Santos gereden. De route loopt ook langs het huis van de 100-jarige nog levende moeder van Pelé. Na de tocht wordt de Braziliaan in besloten kring begraven.

Meer uit Voetbal

AC Milan en Genoa gelijk in doelpuntrijk duel

MILAAN (ANP) - AC Milan is tegen middenmoter Genoa niet verder gekomen dan een 3-3-gelijkspel. De nummer 2 van de Serie A achter kampioen Internazionale heeft net als Genoa dit seizoen weinig meer om voor te spelen.

20 minuten geleden
Martens denkt dat hij Twente met zege AZ zenuwachtig maakt

ALKMAAR (ANP) - Coach Maarten Martens van AZ wilde FC Twente zenuwachtig maken in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie. Dat lukte aanvankelijk niet, maar dankzij een goede tweede helft wonnen de Alkmaarders met 2-1 en hebben ze het gat met de concurrent verkleind tot twee punten. "Ik denk dat ze nu zenuwachtig de bus in gaan naar Twente", aldus de coach bij ESPN.

33 minuten geleden
Ongeslagen Leverkusen wint ruim bij Frankfurt, Frimpong scoort

FRANKFURT (ANP) - De Duitse kampioen Bayer Leverkusen is ook in zijn 48e officiële duel van het seizoen ongeslagen gebleven. De ploeg van trainer Xabi Alonso overtuigde in het uitduel met nummer 6 Eintracht Frankfurt: 1-5. Oranje-international Jeremie Frimpong maakte in de 77e minuut, vijf minuten na zijn invalbeurt, de 1-4.

44 minuten geleden
Gakpo draagt bij aan overtuigende 4-2-zege van Liverpool op Spurs

LIVERPOOL (ANP) - Cody Gakpo heeft met een fraaie assist en een kopdoelpunt bijgedragen aan een doelpuntrijke thuiszege (4-2) van Liverpool op Tottenham Hotspur. Zo won de ploeg van vertrekkend trainer Jürgen Klopp weer eens in de Premier League, na een gelijkspel tegen West Ham United (2-2) en een nederlaag bij Everton (2-0). De landstitel verdween daardoor uit zicht voor de 'Reds'.

49 minuten geleden
AZ verslaat FC Twente en houdt strijd om derde plaats levend

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op concurrent FC Twente. In Alkmaar won de ploeg van coach Maarten Martens met 2-1, waardoor de achterstand op nummer 3 FC Twente is teruggebracht tot 2 punten.

1 uur geleden
Chelsea klopt West Ham met 5-0 en houdt zicht op Europees voetbal

LONDEN (ANP) - Chelsea heeft dankzij een 5-0-zege in de Londense derby tegen concurrent West Ham United de hoop op Europees voetbal volgend seizoen levend gehouden. De achterstand van de ploeg van trainer Mauricio Pochettino op nummer 6 Newcastle United, die nu virtueel de voorrondes van de Conference League ingaat, is drie duels voor het einde 2 punten.

2 uur geleden
Bosz mist Krüzen en had voormalig assistent ook titel gegund

EINDHOVEN (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz miste bij de festiviteiten na de met PSV behaalde landstitel één persoon, zijn voormalige assistent Hendrie Krüzen. "Ik heb 23 jaar lang met hem samengewerkt en ook dit spelsysteem ontwikkeld. Nu ik deze prijs kon halen, is hij er niet bij. Dat doet mij veel pijn, hij had erbij moeten zijn", vertelde de coach in het Philips Stadion.

3 uur geleden