Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Braziliaanse senaat adviseert vervolging Bolsonaro

Braziliaanse senaat adviseert vervolging Bolsonaro

RIO DE JANEIRO (ANP) - Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, zei vrijdag op de Braziliaanse radio dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president.

Volgens de senator heeft Bolsonaro zich onder meer schuldig gemaakt aan genocide tegen de inheemse bevolking, wanbeleid, misbruik van publieke middelen, overtreding van hygiënische regels, aanzetten tot misdrijven en vervalsing van documenten. De commissie presenteert dinsdag haar eindrapport, waarna het naar verwachting donderdag naar het openbaar ministerie wordt gestuurd, dat over vervolging moet beslissen.

Bolsonaro spreekt regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van het coronavirus en Covid-19, de ziekte die het veroorzaakt. Hij staat sceptisch tegenover vaccins en agiteert regelmatig tegen coronamaatregelen. Ook heeft hij herhaaldelijk het malariamedicijn hydroxychloroquine aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen.

De kans dat de president werkelijk terecht zal moeten staan is klein. Als het openbaar ministerie hem besluit te vervolgen, moet het hooggerechtshof toestemming vragen aan het lagerhuis van het parlement om hem te berechten. Het is onwaarschijnlijk dat dit daarmee zal instemmen.

Meer dan 600.000 Brazilianen zijn overleden aan Covid-19.

Meer uit Buitenland

Spaanse premier overweegt op te stappen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt op te stappen. Hij maakte dat bekend nadat duidelijk was geworden dat er een corruptieonderzoek loopt naar zijn vrouw.

27 minuten geleden
Biden ondertekent steunpakket, hulp woensdag nog naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen in de komende uren al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

3 uur geleden
Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

5 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

5 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

6 uur geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

7 uur geleden
Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

8 uur geleden