Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Braziliaanse president Bolsonaro voorzichtiger over coronavirus

Braziliaanse president Bolsonaro voorzichtiger over coronavirus

BRASILIA (ANP/DPA) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich in een vierde televisietoespraak over het coronavirus voor het eerst niet meer gekeerd tegen maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen weinig contact hebben. Hij zei dat het virus een realiteit is en "een van dé grootste uitdagingen van onze generatie vormt". In eerdere toespraken beklemtoonde hij dat de economie hoe dan ook moet blijven draaien en keurde hij op felle toon maatregelen af zoals quarantaine of meters afstand van elkaar bewaren. Hij noemde het virus "een griepje"

Bolsonaro zegt zich zorgen te maken over de patiënten die in levensgevaar zijn, maar ook over het behoud van arbeidsplaatsen. Het middel tegen de pandemie mag volgens de Braziliaanse president niet erger zijn dan de kwaal. "Wat gebeurt met de straatverkopers, bedienend personeel en andere zelfstandigen met wie ik mijn hele leven contact heb?" vroeg de president zich in zijn toespraak af.

In Brazilië werkt, net als in andere Latijns-Amerikaanse landen, een heel groot deel van de beroepsbevolking zelfstandig in de informele sector, zonder vast inkomen. Thuisblijven is volgens waarnemers geen optie voor hen omdat ze meestal niets hebben om op terug te vallen. In Brazilië gaat het om naar schatting 40 procent van de werkenden, in Mexico bijvoorbeeld om meer dan de helft van de beroepsbevolking.

Twitter heeft eerder deze week twee video's uit de officiële account van Bolsonaro verwijderd, omdat hij "de regels" van het sociale netwerk overtreedt. Het staatshoofd uitte in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. In de filmpjes was te zien hoe het staatshoofd mensen op straat en in een supermarkt in de hoofdstad Brasilia ontmoet.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

1 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

6 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden