Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Braziliaanse Lula wil sneller actie tegen misdaad in Amazone

Braziliaanse Lula wil sneller actie tegen misdaad in Amazone

BRASILIA (RTR) - President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië wil van zijn regering snellere actie in het Amazoneregenwoud om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Die draagt bij aan de ontbossing van dit grootste tropische regenwoud van de wereld.

Illegale houtkappers en goudzoekers opereren in de Amazone. Criminele bendes gebruiken het gebied als doorvoerroute van drugs en de smokkel van tropische dieren.

Lula beklaagde zich erover dat het meer dan een jaar heeft geduurd voordat er een veiligheidsplan lag en dat er nog steeds veel moet worden gedaan om een internationaal politiecentrum van de grond te krijgen in de Amazonestad Manaus. Dit had al eerder dit jaar geopend moeten zijn.

"We moeten het proces versnellen, omdat mijn termijn maar vier jaar duurt", zei hij. "Als we dit plan niet kunnen uitvoeren, komt iemand anders voorbij en doet niks", zei hij op een bijeenkomst waarbij de overmaking van 318 miljoen Braziliaanse real (ongeveer 54,6 miljoen euro) werd bezegeld om het beveiligingsplan te bekostigen.

Dit geld komt uit het Amazonefonds, dat door onder andere Noorwegen is opgezet om duurzaamheid te steunen en een eind te maken aan illegale ontbossing in de Amazone. Het fonds wordt beheerd door de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES en wordt gesteund met donaties uit onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

De acht landen waarin het Amazoneregenwoud ligt zullen samen de internationale politiemacht in Manaus vormen. Het centrum zal zich richten op inlichtingenwerk, patrouilles op de rivieren en in de lucht en vervolging van criminelen. Het centrum moet 34 steunpunten door de hele Amazone krijgen.

Meer uit Buitenland

Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

1 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

1 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

3 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

10 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

11 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

12 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

12 uur geleden