Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Braziliaanse gezondheidswaakhond wijst Spoetnik-V-vaccin af

Braziliaanse gezondheidswaakhond wijst Spoetnik-V-vaccin af

BRASILIA (ANP/AFP) - Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) in Brazilië heeft een verzoek afgewezen van Braziliaanse deelstaten om het Russische coronavaccin Spoetnik-V te importeren. De gezondheidswaakhond zegt niet over de technische gegevens te beschikken die nodig zijn om te kunnen beoordelen of het middel veilig en werkzaam is.

"We zullen nooit toestaan dat miljoenen Brazilianen worden blootgesteld aan producten zonder de juiste verificatie van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid", zegt Antonio Barra Torres, president van Anvisa. De directie volgde daarmee een aanbeveling van experts en merkte op dat er "onzekerheden" zijn over het middel, dat nog steeds niet is goedgekeurd door de gezondheidsinstanties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Het Russische investeringsfonds achter het vaccin spreekt van een mogelijk politieke actie en zegt dat de uitlatingen van Anvisa incorrect zijn. Het officiële Twitteraccount van Spoetnik-V schrijft dat alle benodigde gegevens met Anvisa zijn gedeeld, "meer dan wat nodig was om Spoetnik-V in 61 landen goed te keuren." Via het account wordt ook gesteld dat het Braziliaanse besluit politiek van aard is en niets te maken heeft met toegang tot informatie of wetenschap. Er wordt gewezen op de rol die de Verenigde Staten hierin zou hebben gespeeld.

In Brazilië zijn sinds de uitbraak van het coronavirus ruim 14,3 miljoen inwoners besmet geraakt. Zeker 390.000 van hen hebben dat niet overleefd. Het aantal besmettingen en sterfgevallen begon vanaf januari exponentieel toe te nemen, vooral door de verspreiding van de besmettelijkere Amazonevariant van het virus. Het land heeft tot dusver ruim 5,8 procent van zijn bevolking gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

36 minuten geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

1 uur geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

2 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

3 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

6 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

7 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

9 uur geleden