Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Braziliaanse gezondheidswaakhond wijst Spoetnik-V-vaccin af

Braziliaanse gezondheidswaakhond wijst Spoetnik-V-vaccin af

BRASILIA (ANP/AFP) - Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) in Brazilië heeft een verzoek afgewezen van Braziliaanse deelstaten om het Russische coronavaccin Spoetnik-V te importeren. De gezondheidswaakhond zegt niet over de technische gegevens te beschikken die nodig zijn om te kunnen beoordelen of het middel veilig en werkzaam is.

"We zullen nooit toestaan dat miljoenen Brazilianen worden blootgesteld aan producten zonder de juiste verificatie van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid", zegt Antonio Barra Torres, president van Anvisa. De directie volgde daarmee een aanbeveling van experts en merkte op dat er "onzekerheden" zijn over het middel, dat nog steeds niet is goedgekeurd door de gezondheidsinstanties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Het Russische investeringsfonds achter het vaccin spreekt van een mogelijk politieke actie en zegt dat de uitlatingen van Anvisa incorrect zijn. Het officiële Twitteraccount van Spoetnik-V schrijft dat alle benodigde gegevens met Anvisa zijn gedeeld, "meer dan wat nodig was om Spoetnik-V in 61 landen goed te keuren." Via het account wordt ook gesteld dat het Braziliaanse besluit politiek van aard is en niets te maken heeft met toegang tot informatie of wetenschap. Er wordt gewezen op de rol die de Verenigde Staten hierin zou hebben gespeeld.

In Brazilië zijn sinds de uitbraak van het coronavirus ruim 14,3 miljoen inwoners besmet geraakt. Zeker 390.000 van hen hebben dat niet overleefd. Het aantal besmettingen en sterfgevallen begon vanaf januari exponentieel toe te nemen, vooral door de verspreiding van de besmettelijkere Amazonevariant van het virus. Het land heeft tot dusver ruim 5,8 procent van zijn bevolking gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

5 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

5 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

6 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

6 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

8 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

8 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

9 uur geleden