Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandweer helpt met water wegpompen in Volendam

Brandweer helpt met water wegpompen in Volendam

VOLENDAM (ANP) - De brandweer in Volendam is zondag druk met het plaatsen van zandzakken en het wegpompen van water uit het overstroomde deel van de plaats. Er zijn onder meer zandzakken geplaatst bij het bekende hotel Spaander aan de Haven, aldus de gemeente Edam-Volendam. In het hotel is ook water uit de kelder weggepompt. Buitendijkse gebieden in Volendam en ook in Monnickendam hebben wateroverlast door de zeer hoge waterstand van het Markermeer, dat zondagochtend een hoogste punt bereikte.

Volgens de gemeente is zondagmorgen door de harde wind water over een dijkje in het buitendijkse Slobbeland in Volendam geslagen. De brandweer helpt daar ook met pompen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier plaatste zondag op verzoek van de gemeente een noodpomp in het gebied met daaraan een honderd meter lange buis om water weg te werken. De binnenhaven van Monnickendam is afgesloten volgens de gemeente Waterland.

Volgens een woordvoerder van het schap hebben meer buitendijkse gebieden langs het Markermeer wateroverlast, maar er zijn tot nu toe nergens ernstige problemen. De met big bags opgehoogde dijk in Durgerdam houdt zich goed. Ook de straten in Hoorn die met zandzakken en big bags tegen het water zijn beschermd blijven zo goed als droog.

Verwachtingen

Het is nog niet te zeggen wanneer de hoogwaterproblemen langs het Markermeer voorbij zijn. Rijkswaterstaat kan weer water uit het Markermeer spuien op het IJsselmeer, maar onduidelijk is hoe lang dat kan. Er komt een hoogwatergolf over de IJssel aan, die uiteindelijk in het IJsselmeer terechtkomt. Als daardoor het peil van het IJsselmeer weer stijgt, is spuien vanuit het Markermeer weer afgelopen. Dijkwachten van Rijkswaterstaat blijven in elk geval tot en met maandagavond de dijk op Marken inspecteren vanwege de hoge waterstand. De situatie van een proefvak langs die dijk, dat vol water is gestroomd, is stabiel, aldus de waterbeheerder.

Rijkswaterstaat meldde aan het einde van de middag dat de waterstand in het IJsselmeer daalt. "Door de gunstige windrichting kunnen we veel water vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee spuien", zo meldt de dienst op X. "Doordat het waterpeil van de Waddenzee 1 meter lager is, kunnen er zo'n 100 olympische zwembaden per minuut aan water worden afgevoerd!".

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

18 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden