Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandweer bezorgd over veiligheidsrisico's elektrische auto's

Brandweer bezorgd over veiligheidsrisico's elektrische auto's

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland maakt zich zorgen over de risico's met branden van elektrische aangedreven auto's. Volgens Esther Lieben, portefeuillehouder veilige energietransitie, brandweercommandant en directeur veiligheidsregio Haaglanden, is er te weinig aandacht voor de veiligheid bij gebruik van nieuwe energiebronnen.

Zij pleit voor wet- en regelgeving om nieuwe rampen zoals met het onlangs in brand gevlogen vrachtschip Fremantle Highway te voorkomen. Bij die brand gingen veel auto's verloren. De brand ontstond mogelijk door een elektrische auto die vlam vatte.

"Hoe goochem is het nou eigenlijk om honderden elektrische auto's bij elkaar op een boot te zetten, waarvan je weet dat ze nauwelijks te blussen zijn? Nu is het een boot op zee, maar wat als dit gebeurt in een parkeergarage onder een binnenstad of een appartementencomplex? Dan kan er niks weggesleept worden", waarschuwt Lieben. "Wat doen we straks als er een elektrisch aangedreven vrachtwagen in een tunnel tot stilstand komt en daar in de fik gaat?", vervolgt ze.

Speciale containers

Elektrische auto's die in brand vliegen kunnen niet op een normale manier geblust worden. Ze moeten na het blussen langdurig ondergedompeld worden in speciale containers, om opnieuw ontbranden te voorkomen.

Om die reden lijkt het de brandweercommandant dan ook niet logisch om heel veel auto's met accupakketten toe te laten in parkeergarages. "En als ze dan toch de parking in moeten, onder welke voorwaarden dan? Welke type auto's mogen dan naar binnen? Moeten parkeergarages aangepast worden met andere bouwmaterialen, moeten er schotten tussen komen?", vraagt Lieben zich af.

Nieuwe problemen

Volgens haar zijn veel van de nieuwe problemen, zoals branden met elektrische voertuigen en zonnepanelen, lastig om via incidentbestrijding op te lossen. "Dus zal je dit via regelgeving en preventiemaatregelen aan de voorkant moeten oplossen. Anders kan je gewoon niet goed omgaan met deze risico's. Ik pleit niet voor steeds meer wetgeving in het algemeen, maar wel voor die dingen die een gevaar opleveren in de samenleving", aldus de branddeskundige.

Door de energietransitie "halen wij heel veel risico's naar binnen waar geen makkelijke oplossingen voor bestaan", stelt Lieben, verwijzend naar het hoge tempo waarop mensen overstappen op elektrische auto's. "Veiligheid als belangrijk aandachtspunt meenemen in die transitie kost veel geld. Dan wordt de energietransitie nog duurder en dat is altijd lastig te verkopen. Maar wel noodzakelijk. Wij willen aan tafel komen als brandweer om juist in de voorfase over dit soort vragen na te denken", besluit de veiligheidscommandant en -directeur.

Meer uit Binnenland

Rechtbank: verklaring van slachtoffer Ali B betrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem noemt de verklaringen van het slachtoffer dat als eerste aangifte deed tegen Ali B betrouwbaar. Het slachtoffer van de aanranding en de verkrachting tijdens een schrijverskamp in een villa in Heiloo, heeft volgens de rechtbank steeds op hoofdlijnen hetzelfde gezegd over de seksuele handelingen en de omstandigheden. De rechtbank oordeelt dat er voor de verkrachting voldoende wettig bewijs is. Ali B wordt vrijgesproken van aanranding, omdat daar steunbewijs ontbreekt.

1 minuut geleden
OM eist 6 maanden cel en tbs tegen vermeende stalker universiteit

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 32-jarige student die vorig jaar dreigberichten en een rouwkaart naar de Haagse campus van de Universiteit Leiden heeft gestuurd, is zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan stalking, doodsbedreiging en wapenbezit.

1 uur geleden
ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

1 uur geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 uur geleden
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".

2 uur geleden
KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

2 uur geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden