Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandstof- en energieprijzen zullen doorwerken in inflatiecijfer

Brandstof- en energieprijzen zullen doorwerken in inflatiecijfer

DEN HAAG (ANP) - Het leven in Nederland zal in oktober naar verwachting weer flink duurder zijn geworden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Een maand eerder zorgde vooral de prijsstijging van brandstof en energie voor een stijging van de inflatie. Alleen al de energierekening viel toen een vijfde hoger uit. Van enige verlichting op de markt is sindsdien nog geen sprake geweest. De inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden later op donderdagochtend bekendgemaakt.

De relatief hoge inflatie, boven de beoogde Europese doelstelling van 2 procent, is vooral het gevolg van het herstel van de economie uit de crisis. Daardoor is er meer vraag naar olie, energie, goederen en materialen. Dat zorgt ook voor druk op de leveringsketens die ook nog herstellen van de coronacrisis. Transportkosten lopen eveneens hard op.

De Nederlandsche Bank waarschuwde onlangs dat de sterk oplopende inflatie mogelijk geen tijdelijk fenomeen is, zoals eerder alom werd aangenomen. Als de hoge inflatie langer aanhoudt, kan dat een schok op de financiële markten teweegbrengen. Daarbij zouden centrale banken gedwongen kunnen worden in te grijpen om de geldontwaarding te beteugelen. De vraag volgens kenners is of de herstellende economie het afbouwen van steunmaatregelen al aan kan.

Meer uit Financieel

PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

3 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

31 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

3 uur geleden