Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandstichters GGD-teststraat Urk veroordeeld

Brandstichters GGD-teststraat Urk veroordeeld

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte, eveneens uit Urk, kreeg 180 dagen jeugddetentie (waarvan 131 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen.Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest.

De beide verdachten hebben verschillend van elkaar verklaard, waarbij V. vooral de schuld bij de jonge medeverdachte legde. De rechtbank gelooft de lezing van de 16-jarige, omdat hij consistent heeft verklaard vanaf het moment dat hij opening van zaken gaf en bovendien ook zichzelf belast. Zijn verklaring kwam erop neer dat hij de brand heeft aangestoken, om vervolgens samen met V. het vuur te voeden door er desinfectiemiddel op te spuiten en er spullen uit de teststraat op te gooien.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen lijden beide verdachten aan verschillende stoornissen en waren zij ten tijde van de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft bepaald dat het tweetal zich moet laten begeleiden en laten behandelen.

Het Openbaar Ministerie had tegen V. twee jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de 16-jarige was 229 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, naast een taakstraf van 120 uur.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

4 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

5 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

9 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

9 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

9 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

10 uur geleden