Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branden noordpoolgebied zorgen voor recorduitstoot CO2

Branden noordpoolgebied zorgen voor recorduitstoot CO2

BRUSSEL (ANP/AFP) - De branden in het noordpoolgebied, met name in Siberië, hebben het jaarrecord uit 2019 voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 nu al gebroken. Sinds januari heeft een kwart miljard ton CO2 de atmosfeer bereikt als gevolg van de branden in de koudste gebieden op aarde, een derde meer dan in heel vorig jaar, blijkt uit satellietgegevens van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie.

Het oostelijke district van de Russische Federatie, dat voor een deel in het arctische gebied ligt, stootte tussen juni en augustus meer dan een half miljard ton koolstofdioxide uit, ook een recordhoeveelheid.

Uit satellietbeelden is weliswaar niet op te maken hoe de branden ontstaan, maar algemeen wordt aangenomen dat zogenoemde zombiebranden een rol spelen. Dat zijn branden die in de winter doorsmeulen en later in het seizoen weer oplaaien. Hoge temperaturen in grote delen van Siberië gecombineerd met een lage grondvochtigheidsgraad - waarschijnlijk een gevolg van de mondiale klimaatopwarming - zorgen voor gunstige omstandigheden voor het vuur.

Forse verschillen

De fluctuaties van de temperatuur in het poolgebied verschillen fors van jaar tot jaar. Dat het dit jaar zo lang zo warm is in de regio is ongewoon, waarschuwde Copernicus-directeur Carlo Buontempo vorige maand al. "Wat zorgelijk is, is dat het arctische gebied sneller opwarmt dan de rest van de wereld", zei hij.

In beide poolgebieden ligt de gemiddelde temperatuur 2 graden hoger dan in het midden van de negentiende eeuw, twee keer zo veel als het mondiale gemiddelde. De grootste stijging deed zich voor in de afgelopen 50 jaar.

De wereldwijde uitstoot van CO2 door branden ligt sinds 2000 op jaarlijks ongeveer 7 miljard ton. Dat is overigens minder dan in het decennium ervoor. Naast branden in het poolgebied leveren natuurbranden in het westen van de VS en het Amazonegebied een grote bijdrage. Het aantal branden in het Braziliaanse Amazonegebied lag vorige maand op het op een na hoogste peil in tien jaar.

De totale uitstoot van broeikasgassen door verbranding van fossiel brandstoffen was vorig jaar 37 miljard ton.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

31 minuten geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

1 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

1 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

3 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

3 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

5 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

8 uur geleden