Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branden in westen VS eisen steeds meer slachtoffers

Branden in westen VS eisen steeds meer slachtoffers

SALEM (ANP/AFP) - Brandweerlieden in de Amerikaanse staat Oregon stellen alles in het werk om te voorkomen dat twee grote bosbranden de komende dagen samensmelten tot één groot, oncontroleerbaar inferno. De enorme natuurbranden in de Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington in het westen van de VS hebben inmiddels aan ten minste 26 mensen het leven gekost, en velen worden vermist.

Sommige gemeenschappen in Oregon zijn deze week tot de grond toe afgebrand en ongeveer 500.000 mensen hebben het bevel gekregen te evacueren of zich daarop voor te bereiden. Dat is ongeveer 10 procent van de bevolking in de staat. Staatsfunctionarissen zeggen dat ze hun inspanningen richten op het redden van levens, maar ze voorzien een verwoestende nasleep.

"We weten dat we te maken hebben met brandgerelateerde sterfgevallen, en we bereiden ons voor op een massaal dodelijk incident op basis van wat we weten en het aantal gebouwen dat verloren is gegaan", zei Andrew Phelps, die de brandbestrijding in de staat coördineert, tegen verslaggevers.

Zonder succes

Tot nu toe verloopt de bestrijding van het vuur zonder veel succes. De branden worden aangewakkerd door een harde, droge wind. Maar meteorologen verwachten de komende dagen wel een verandering in het weer, met neerslag en lagere temperaturen.

Zeker 20.000 brandweermensen en vrijwilligers werken op verschillende plaatsen om de branden te blussen. Volgens de gouverneur van Oregon zijn minstens vijf steden grotendeels verwoest. "We hebben nog nooit zo veel branden gezien in onze staat", aldus gouverneur Kate Brown. Er is meer dan 400.000 hectare grond verwoest en tientallen mensen worden vermist.

Noodtoestand

"Dit is een klimatologische noodtoestand. Dit is echt en het gebeurt," vertelde gouverneur Gavin Newsom van Californië eerder aan verslaggevers bij een verkoolde berghelling in de buurt van de plaats Oroville. In Californië is inmiddels een recordhoeveelheid van 12.500 vierkante kilometer land door branden verwoest en werd ook de grootste brand ooit gemeten.

In de met rook gevulde atmosfeer van Californië is het moeilijk geworden te ademen omdat de luchtkwaliteit door rook sterk is verslechterd. Vier van de vijf grootste steden ter wereld met de ergste luchtverontreiniging bevinden zich in de regio - Portland, Seattle, San Francisco en Vancouver (in Canada). Dat heeft IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtkwaliteitstechnologie dat de vervuilingsniveaus bijhoudt, bekendgemaakt.

Meer uit Buitenland

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

3 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

4 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

6 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

6 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

11 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

15 uur geleden