Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brandbrief: stop criminaliseren van reddingswerk bij migranten

Brandbrief: stop criminaliseren van reddingswerk bij migranten

DEN HAAG (ANP) - Tientallen organisaties (waaronder VluchtelingenWerk, Amnesty International en Sea Watch) hebben met een brandbrief CDA, VVD en SGP opgeroepen om de vervolging van reddingswerkers tegen te gaan. Deze partijen steunden onlangs een motie om een clausule te schrappen uit het Europese Migratiepact. Die clausule houdt in dat reddingswerkers niet mogen worden vervolgd voor het faciliteren van illegale migratie als ze op zee mensen redden.

Volgens de motie van Forum voor Democratie fungeren de non-gouvernementele organisaties (ngo's) bij reddingswerk op zee als een "illegale pendeldienst". In de motie wordt de regering gevraagd om binnen de EU steun te zoeken voor het schrappen van de clausule. Die ngo's stellen nu in de brief dat het vervolgen van reddingswerkers op grond van het uitvoeren van reddingsoperaties in strijd is met het internationale recht. Bovendien zou dat reddingswerk helemaal geen aanzuigende werking hebben op illegale migratie. Steun aan de motie gaat levens kosten, voorspellen ze.

In Italië en Griekenland worden reddingsschepen regelmatig aan de ketting gelegd zodat ze geen reddingsacties kunnen uitvoeren. Ook zijn er sinds het begin van de vluchtelingencrisis tientallen rechtszaken tegen reddingswerkers opgestart, aldus de afzenders. Sinds 2014 zijn al meer dan twintigduizend migranten verdronken op de Middellandse Zee op weg naar Europa.

De bijna veertig ngo's roepen de Nederlandse regering op een humanitaire uitzonderingsclausule op te nemen in de wet. Die moet ervoor zorgen dat reddingswerkers niet mogen worden vervolgd voor hun reddingsacties. Ook is een petitie gestart die uiteindelijk naar de Tweede Kamerleden gaat. "Als mensenlevens in gevaar komen, zijn niet hun redders de criminelen", staat daar onder meer in.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

6 minuten geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar ingaat. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

8 minuten geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

33 minuten geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

1 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

1 uur geleden
Rutte is 'voorzichtig hoopvol' op asieldeal met Tunesië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.

2 uur geleden