Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand Moria zorgt voor nieuwe onrust op Lesbos

Brand Moria zorgt voor nieuwe onrust op Lesbos

ATHENE (ANP/AFP) - Duizenden asielzoekers uit het verwoeste kamp Moria bivakkeerden donderdag nog aan de kant van de weg. De Griekse regering probeert vervangend onderdak te regelen, maar dat zorgt voor spanning op het eiland.

Sommige gezinnen hebben door de brand al twee nachten doorgebracht in de buitenlucht. "We hebben alles verloren. We zijn in de steek gelaten, zonder eten, water of medicijnen", zei een Syrische vrouw. Ze vertelde dat ze nog net haar identiteitspapieren kon pakken toen dinsdagavond brand uitbrak in het enorme vluchtelingenkamp.

In Moria waren ruim 12.000 migranten ondergebracht, veel meer dan de 2800 waar plek voor was. Eilandbewoners proberen nu te voorkomen dat delen van het kamp weer in gebruik worden genomen. Ze blokkeerden wegen in de buurt van Moria. Zo hopen ze te voorkomen dat straks weer tenten neergezet kunnen worden op het terrein.

"Nu is het tijd om Moria voor goed te sluiten", zei een lokale prominent tegen persbureau AFP. "We willen geen nieuw kamp. En we zullen ons verzetten tegen bouwwerkzaamheden. We hebben al vijf jaar te maken met deze situatie. Het is nu tijd dat anderen deze last gaan dragen."

De Griekse autoriteiten hebben uit voorzorg meer politiemensen naar het eiland gestuurd. Ook worden schepen ingezet om asielzoekers in op te vangen.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

10 minuten geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

1 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

1 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

2 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

2 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

5 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

6 uur geleden