Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand legt Duitse vestiging chipmachinefabrikant ASML deels plat

Brand legt Duitse vestiging chipmachinefabrikant ASML deels plat

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Bij een vestiging van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML in Berlijn heeft brand gewoed. De brand ontstond in een van de productiehallen van de fabriek in de Duitse hoofdstad. De brand werd in de nacht naar maandag geblust. Niemand is gewond geraakt. Het is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. ASML zoekt nog uit of de brand gevolgen zal hebben voor zijn productieplannen voor dit jaar.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de precieze schade is en er wordt enkele dagen onderzoek gedaan, schrijft het bedrijf in een verklaring. "We kunnen er nog niet bij, dus we weten nog niet wat de schade is", laat een woordvoerster weten. Volgens haar ontdekte de nachtploeg de brand. De brandweer was er vervolgens snel bij. Volgens een verklaring van de lokale brandweer op Twitter zou een automatisch reinigingssysteem in de brand zijn gevlogen. Het deel van de fabriek waar de brand was, is nu dicht. De rest van de fabriek, waar ook kantoren bij horen, draait gewoon.

In de fabriek worden specialistische onderdelen voor chipmachines gemaakt van glas. Die zijn nodig in het verdere maakproces van de chipmachines. ASML nam het bedrijf waar de fabriek onderdeel van is, Berliner Glas, over in 2020. Er werken ongeveer 1200 mensen.

ASML behoorde maandag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam vanwege de brand. Beleggers zetten het aandeel daarop lager. ASML, een zwaargewicht bij de Amsterdamse hoofdfondsen, sloot 0,7 procent in de min. Begin van de handelsdag, voordat het bedrijf met een verklaring kwam over de brand, stond het aandeel nog op winst.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

1 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

2 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

4 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

5 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

6 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

6 uur geleden