Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand in ondergrondse parkeergarage bij centrum Alkmaar

Brand in ondergrondse parkeergarage bij centrum Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - In een ondergrondse parkeergarage bij het centrum van Alkmaar woedt een grote brand. Het vuur is uitgebroken op etage -2. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Het bestrijden van de brand verloopt inmiddels voorspoedig, met dank aan speciale eenheden die worden ingezet, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak rond 06.30 uur door nog onbekende oorzaak uit in de Singelgarage. Daarin stonden op dat moment zo’n 150 auto’s. Hoeveel daarvan in brand staan, is nog onduidelijk. Er zijn geregeld explosies te horen. "Dat zijn autobanden die door de hitte ontploffen", aldus de woordvoerder.

Aan de achterzijde van de parkeergarage, aan de centrumkant, komt rook vrij. Er is een NL Alert uitgedaan. Wie er last van heeft, wordt geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten. Winkels in de Alkmaarse binnenstad die niet in de rook liggen, kunnen gewoon open, aldus de brandweer. Hoeveel winkels vanwege de brand dichtblijven, weet de zegsman niet. "Winkeliers zijn er zelf in eerste instantie voor verantwoordelijk. Die kunnen zelf bepalen of hun winkel in de rook staat."

Speciale robots

De rook en de hitte belemmerde de brandweer bij hun werkzaamheden. Het vuur heeft volgens de zegsman flink gewoed op etage -2, en de rook verspreidde zich ook naar etage -1. Bluseenheden van andere regio’s zijn komen helpen. Speciale eenheden duwen met speciale robots de rook voor zich uit. "Daarmee wordt ook koeling ingebracht", aldus de woordvoerder. "Het heeft een heel positief effect. We hebben meer zicht en het gaat voorspoedig." Het sein brand meester heeft de brandweer echter nog niet kunnen geven.

Vanwege de brand zijn verschillende straten afgesloten.

Meer uit Binnenland

Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

57 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

2 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

2 uur geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

12 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

12 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

13 uur geleden