Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand in olietanks bij F1-circuit Djedda geblust

Brand in olietanks bij F1-circuit Djedda geblust

RIYAD (ANP/RTR) - De brand in twee olietanks bij de Saudische stad Djedda is geblust, meldt de staatstelevisie. De brand ontstond nadat Houthi-rebellen uit Jemen vrijdag raketten afschoten op een complex van het staatsoliebedrijf Aramco. Er vielen geen doden bij de aanval.

Het getroffen complex van Aramco ligt op zo'n 10 kilometer afstand van het racecircuit van Djedda. De Formule 1-race van zondag gaat daar wel door, besloot de leiding van de Formule 1 en autosportfederatie FIA na gesprekken met bezorgde coureurs en teambazen.

De door Saudi-Arabië geleide militaire coalitie in Jemen begon als vergelding zaterdagochtend met luchtaanvallen op de Jemenitische havenstad Hodeidah, die in handen is van Houthi-rebellen.

Permanent staakt-het-vuren

De Houthi's voerden de afgelopen weken meerdere aanvallen met raketten en drones uit op olie-installaties in Saudi-Arabië. Ze strijden al jarenlang met hulp van Iran tegen de Jemenitische regering, die gesteund wordt door onder meer Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Daar zou een einde aan kunnen komen, in elk geval voor even. De vooraanstaande Houthi-leider Mahdi al-Mashat, voorzitter van de opperste politieke raad, zei zaterdag in een tv-toespraak dat eenzijdig is besloten de militaire activiteiten tijdelijk te staken en geen drones meer te sturen naar Saudi-Arabië. Het bestand zal drie dagen duren.

In de tussentijd kan worden gewerkt aan een permanent staakt-het-vuren. De Saudische coalitie moet dan wel haar troepen terugtrekken uit Jemen en de restricties voor de havens van Hodeidah en Salif opheffen. Ook boden de Houthi's aan krijgsgevangenen uit te wisselen.

Meer uit Buitenland

Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

36 minuten geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

3 uur geleden
Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

3 uur geleden
Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

KABUL (ANP/DPA/AFP) - Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

3 uur geleden
Acteur Dabney Coleman (92) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

5 uur geleden
Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

7 uur geleden