Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand in fabriek Severodonetsk na olielek en beschietingen

Brand in fabriek Severodonetsk na olielek en beschietingen

SEVERODONETSK (ANP/RTR) - Een olielek heeft na Russische beschietingen van de chemische fabriek Azot in de Oekraïense stad Severodonetsk een felle brand veroorzaakt. De gouverneur van de regio, Sergej Gaidai, heeft dat op televisie gezegd nadat volgens hem tonnen olie waren gelekt.

Het is onduidelijk of de brand in de fabriek waar honderden burgers schuilen, kon worden geblust. Volgens Gaidai wordt er nog altijd permanent gevochten in de stad in de regio Loehansk. Die is voor grofweg 95 procent in handen van de Russen.

De fabriek is nog steeds in Oekraïense handen en wordt niet geblokkeerd zoals de pro-Russische separatisten beweren, stelde de gouverneur eerder op de dag. Volgens Oekraïne schuilen circa tweehonderd fabrieksmedewerkers en zeshonderd inwoners in het complex. De separatisten stellen dat daar ook drie- tot vierhonderd Oekraïense strijders zijn.

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

37 minuten geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

2 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

3 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

4 uur geleden
Zuid-Korea wil wapenleveranties aan Oekraïne heroverwegen

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. De nationale veiligheidsadviseur Chang Ho-jin zei dat zijn regering zich grote zorgen maakt, bericht persbureau Yonhap. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

4 uur geleden
China en Filipijnen ruziën na nieuw incident op Zuid-Chinese Zee

BEIJING/MANILLA (ANP/AFP/RTR) - China en de Filipijnen ruziën openlijk na een nieuw incident op de betwiste Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor een aanvaring waarbij de Chinese kustwacht wapens tevoorschijn haalde.

4 uur geleden