Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand bij Zuid-Franse campings onder controle

Brand bij Zuid-Franse campings onder controle

SAINT-ANDRÉ (ANP/AFP/BELGA) - De grote brand bij de Zuid-Franse plaats Saint-André is onder controle, maar het risico blijft bestaan dat het vuur weer oplaait. Dat meldt de prefect van het departement Pyrénées-Orientales, Rodrigue Furcy.

Het grootste deel van de 3000 kampeerders die maandagavond werden geëvacueerd van drie campings in de buurt, kunnen naar hun verblijfplaats terugkeren. "Met uitzondering van zo'n 350 tot 400 mensen", aldus de prefect.

Bij de brand, niet ver van de Spaanse grens, vielen geen doden of zwaargewonden. Volgens de nieuwszender France Info werd wel een dertigtal mensen behandeld nadat ze rook hadden ingeademd. Ook liepen twintig brandweerlieden lichte verwondingen op. In totaal werden bij de operatie 650 brandweerlieden ingezet.

Brand snel verspreid

500 hectare ging in vlammen op en zeker acht woningen werden door de brand vernield. Tientallen andere huizen liepen schade op. De brand kon zich snel verspreiden door een combinatie van heet weer, droogte en een sterke wind. De regio waar de brand plaatsvond had al langer te lijden onder een uitzonderlijke droogte.

Het getroffen gebied is populair onder toeristen, onder wie ook Nederlanders. Bij de Nederlandse alarmcentrales hebben zich vooralsnog niet veel vakantiegangers gemeld met problemen. De ANWB kreeg maandagavond een paar telefoontjes binnen van Nederlanders die moesten worden geëvacueerd, maar dat waren vooral verzekeringsgerelateerde vragen, zegt een woordvoerder. Van letsel of schade aan voertuigen is geen sprake. Wel kwam één melding binnen van een Nederlander wiens tent in vlammen was opgegaan.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

38 minuten geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

1 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

3 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

5 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

5 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

7 uur geleden