Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brand bedreigt Australische stad Perth tijdens grote lockdown

Brand bedreigt Australische stad Perth tijdens grote lockdown

PERTH (ANP/RTR) - De Australische autoriteiten hebben duizenden mensen in een voorstad van Perth opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken. In het gebied woedt een natuurbrand. De circa 6600 inwoners van Bullsbrook mogen daarom de lockdown negeren die momenteel van kracht is in het gebied.

De brand in de grote deelstaat Western Australia heeft al een gebied van 9000 hectare verwoest. Meer dan zeventig huizen gingen in vlammen op. "We weten hoe snel het mis kan gaan", benadrukte premier Mark McGowan van de deelstaat. "Ze verwachten extreem harde wind. Daarom zeggen we: als je kunt vertrekken, doe dat alsjeblieft meteen."

De noodsituatie komt op een ongelukkig moment. De circa 2 miljoen inwoners van Perth zitten tot en met vrijdag in lockdown en mogen hun huizen in principe niet verlaten. Minister voor crisismanagement David Littleproud zei in de media dat mensen wel gewoon gehoor moeten geven aan een verzoek van de hulpdiensten om te evacueren. "Daar mag geen verwarring over bestaan."

De autoriteiten hadden de lockdown ingesteld nadat een man positief had getest op de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Hij werkt bij een hotel waar mensen in quarantaine zitten. Het was de eerste keer in ongeveer tien maanden dat weer een lokale coronabesmetting was vastgesteld in Western Australia.

Meer uit Buitenland

VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

51 minuten geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

3 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

3 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

3 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

5 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

11 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

14 uur geleden