Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Die hoogte, ofwel 1000 voet, is overgenomen uit de luchtvaart en kan daardoor makkelijk worden overgenomen door andere landen. Daarnaast mag de spanwijdte van de wieken niet meer dan 280 meter worden en mogen ze niet dichter dan 25 meter bij het zeeoppervlak of de grond komen.

"Wieken zijn te groot voor vervoer over de weg, te groot voor kades en ook de schepen die gemaakt zijn om ze naar windmolenparken op zee te vervoeren worden telkens te klein", legt voorzitter Jan Vos van de NWEA uit. Die brancheorganisatie vertegenwoordigt bouwers van windmolens, uitbaters van windmolenparken en bedrijven uit de offshore-industrie die windparken op zee helpen bouwen.

75 procent van stroombehoefte

"Veel van onze leden liepen tegen problemen aan, maar voor hen elk afzonderlijk hielp het weinig om dat aan te kaarten", legt Vos uit. "Maar toen we het vanuit de NWEA opperden hadden we vrij snel steun van al onze leden." Ook van andere brancheverenigingen uit Europese landen, het Verenigd Koninkrijk en Turkije kreeg Vos positieve geluiden te horen. De Europese branchevereniging Wind Europe bespreekt de plannen later deze maand.

Als de plannen worden aangenomen worden de kosten om windparken op zee aan te leggen beperkt, denkt NWEA. En dat is nodig ook, benadrukt Vos. "Veel mensen beseffen niet hoe veel stroom we op zee gaan opwekken. Over zeven jaar komt 75 procent van onze stroombehoefte van de Noordzee."

Ontwikkeling

De afgelopen jaren werden windmolens dus steeds groter om steeds meer stroom per molen op te kunnen wekken. Vos denkt niet dat de voorstellen verdere ontwikkeling van de windmolens in de weg staan. "Er is altijd een spanning tussen standaarden en innovatie", beseft hij. "Maar er kan nog genoeg worden vernieuwd." NWEA denkt dat het opwekvermogen van windmolens zelfs met de eisen nog kan groeien van 14 megawatt naar 20 megawatt.

Ook qua hoogte is er nog best wel ruimte om te groeien. Windmolens die nu op de Noordzee worden gebouwd hebben een spanwijdte van de wieken van tussen de 200 en 240 meter.

Meer uit Financieel

Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

33 minuten geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

53 minuten geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

1 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

2 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

3 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

3 uur geleden