Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branchevereniging MVO: alternatieven zonnebloemolie beschikbaar

Branchevereniging MVO: alternatieven zonnebloemolie beschikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Alternatieven voor zonnebloemolie zijn in voldoende mate beschikbaar en er dreigt geen tekort aan oliën en vetten in Europa. Dat zegt MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën. Zo kan volgens de organisatie raapzaadolie, olijfolie, sojaolie of palmolie worden gebruikt in plaats van zonnebloemolie.

De zonnebloemolie die in Nederland wordt verkocht komt voor twee derde uit Oekraïne. Door de oorlog kan die niet worden geleverd en daardoor dreigen er tekorten. Nederlandse supermarkten beperken soms de verkoop, liet brancheorganisatie Centraal bureau Levensmiddelenhandel (CBL) eerder op donderdag weten. MVO schat dat de voorraad zonnebloemolie halverwege april op is.

Eerder deze week liet de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) al weten dat fabrikanten bezig zijn met alternatieven voor zonnebloemolie. Het gebrek aan zonnebloemolie heeft gevolgen voor allerlei producten in de supermarkt. Zonnebloemolie is een ingrediënt dat in duizenden producten wordt verwerkt, zoals kant-en-klaarmaaltijden, vleesproducten, koeken en broodbeleg. "Voedingsmiddelenbedrijven zullen een andere olie moeten gebruiken voor hun producten, wat betekent dat de receptuur verandert", stelt MVO in een toelichting. Ook de etiketten van de voedingsmiddelen moeten dan worden aangepast.

Meer uit Financieel

Proces tegen topman cryptobeurs FTX begint, lange celstraf dreigt

NEW YORK (ANP/RTR) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, dreigt jaren de cel in te moeten. Het strafproces tegen hem begint dinsdag en een New Yorkse rechter die de zaak overziet waarschuwde vorige week al dat de 31-jarige crypto-ondernemer een "zeer lange straf" boven het hoofd hangt als hij wordt veroordeeld. Met de val van FTX waren miljarden dollars gemoeid.

3 minuten geleden
Uber hoort van gerechtshof of taxichauffeurs werknemers zijn

AMSTERDAM (ANP) - Uber hoort dinsdag of het taxichauffeurs mag blijven zien als zelfstandigen of moet behandelen als werknemers en ze ook volgens de cao moet betalen. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak hierover tussen het taxi- en bezorgbedrijf en vakbond FNV.

3 minuten geleden
CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

3 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

5 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

6 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

8 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

9 uur geleden