Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brancheorganisatie Kinderopvang: kwaliteit opvang gaat achteruit

Brancheorganisatie Kinderopvang: kwaliteit opvang gaat achteruit

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van de kinderopvang gaat achteruit, meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Directeur Emmeline Bijlsma reageert op berichtgeving van het AD. Die krant schrijft dat door personeelstekorten de veiligheid van kinderen niet meer altijd gegarandeerd kan worden.

Een medewerker in de kinderopvang mag sinds de zedenzaak op een Amsterdamse locatie nooit meer alleen op een groep staan. Er moet altijd iemand meekijken of luisteren. Het kan inderdaad voorkomen dat die regel soms niet wordt nageleefd, zegt Bijlsma. Bijvoorbeeld wanneer er op een kleine opvang halverwege de dag een medewerker ziek naar huis moet. Sommige organisaties laten collega's meekijken via beeld om aan het 'vier ogen-principe' te kunnen voldoen, maar niet elke opvang heeft camera's hangen. "En je kunt moeilijk de kinderen halverwege de dag naar huis sturen." Maar zo'n situatie is volgens Bijlsma wel "de uitzondering".

Toch kan de kwaliteit van de opvang onmiskenbaar niet overal hoog gehouden worden als gevolg van de personeelstekorten, zegt Bijlsma. "Het is beste is als je met een vast team werkt op vaste dagen. Dan is iedereen goed op elkaar ingespeeld, veel beter dan wanneer je met een invaller op een groep staat." Je moet een kind namelijk kennen om te weten wat hij of zij nodig heeft. "Het ene kindje moet je even laten als hij is gevallen, het ander heeft dan juist aandacht nodig."

Personeelstekorten

In zo'n geval is natuurlijk niet de basale veiligheid in het gedrang. Bijlsma ziet dan ook dat veel opvangorganisaties er eerder voor kiezen om een groep te sluiten of contracten met ouders te verbreken dan concessies te doen aan de veiligheid van kinderen. Stadszender AT5 meldde dit weekend dat in Amsterdam vier op de tien kinderdagverblijven vrezen hun locatie langere tijd te moeten sluiten vanwege personeelstekorten. De Brancheorganisatie herkent dat beeld. "We zien dat veel organisaties de medewerker op één zetten. Die zeggen: ik heb zoveel mensen, dus dit is wat ik kan doen." Dan kan het dus zijn dat ouders wordt verteld dat hun kind van de opvang moet. "Dat is verschrikkelijk, maar wel de enige uitweg als je te weinig mensen heb en je kunt niet aan de basisregels voldoen."

De Brancheorganisatie Kinderopvang is tegenstander van het kabinetsplan om de kinderopvang per 2025 nagenoeg gratis te maken. "Dan groeit de toestroom alleen maar", aldus Bijlsma.

Meer uit Binnenland

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

29 minuten geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

2 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

5 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

5 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

7 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

11 uur geleden