Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brancheclub voor tabakswinkels: torenhoge prijs 'symboolpolitiek'

Brancheclub voor tabakswinkels: torenhoge prijs 'symboolpolitiek'

ZEIST (ANP) - De mogelijke prijsverhoging voor een pakje sigaretten naar meer dan 40 euro in 2040 is "symboolpolitiek" van het kabinet om rokers aan te pakken. Dat zegt voorzitter Jos Zuijdwijk van de brancheorganisatie voor tabakswinkels NSO Retail. Volgens ingewijden in Den Haag wil staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid zo veel meer vaart maken met het verminderen van het aantal rokers.

In het coalitieakkoord stond al dat de prijzen in stappen verhoogd moeten worden naar ongeveer 10 euro per pakje in 2025, maar Van Ooijen denkt dat sterkere prijsverhogingen de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat nog minder mensen roken.

Maar volgens Zuijdwijk zullen "rücksichtslose" prijsverhogingen alleen maar zorgen voor financiële moeilijkheden voor mensen die roken. Hij heeft wel begrip voor de ambitie om het gebruik van tabak terug te dringen, maar vindt dat meer ingezet moet worden op voorlichting over de gezondheidsgevaren van roken. Ook moet er meer geld komen voor verslavingsexperts om mensen te helpen die zelf willen stoppen met roken.

De grens over

Verder wijst Zuijdwijk erop dat in buurlanden tabak goedkoper kan worden gekocht en dat mensen dan gewoon vaker de grens over zullen gaan naar België en Duitsland om sigaretten te kopen. Ook denkt hij dat de smokkel van rookwaren flink zal toenemen, net als de productie van nagemaakte tabaksproducten. "De overheid is op alle fronten bezig te bepalen wat mensen moeten doen", concludeert Zuijdwijk.

Voorzitter Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) geeft aan dat een dergelijk hoge sigarettenprijs "ondoordacht en roekeloos" lijkt te zijn. "Ik sta ervan te kijken." Ook Sträter zegt dat mensen dan alleen maar nog vaker over de grens naar Duitsland en België zullen gaan om tabak kopen. "Je hoeft hiervoor geen helderziende te zijn."

De branchevereniging voor e-sigarettenwinkels Esigbond laat weten dat meer nodig is om roken te ontmoedigen dan prijsverhogingen, zoals de inzet van minder schadelijke alternatieven voor rokers. "Een hogere sigarettenprijs kan een prikkel zijn om rokers te laten stoppen. Toch heeft dat maar een beperkt effect als sigaretten in de landen om ons heen goedkoper zijn. Als we serieus werk willen maken van het versneld terugdringen van het aantal rokers dan zal de overheid moeten inzetten op minder schadelijke, rookvrije alternatieven voor roken, zoals bijvoorbeeld e-sigaretten", aldus voorzitter Emil ’t Hart van Esigbond.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

4 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

4 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

7 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

8 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

8 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

9 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

10 uur geleden