Branche: Nederlandse productie groene waterstof in gevaar
DEN HAAG (ANP) - De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.
"Het aanstaande besluit dreigt een veelbelovende industrie op zijn kop te zetten en een al fragiel investeringsklimaat ernstig aan te tasten. Zo dreigt Nederland achterloper in plaats van koploper te worden", staat in de brandbrief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).
Om aan Europese klimaatdoelen te voldoen, zijn brandstofleveranciers in Nederland verplicht jaarlijks steeds meer hernieuwbare brandstoffen te leveren. Daarvoor krijgen ze credits, die ze bij een overschot kunnen verkopen aan branchegenoten die te weinig hernieuwbare brandstof hebben verkocht. Ook de verkoop van groene waterstof, dus waterstof die is gemaakt met hernieuwbare elektriciteit, levert dit soort punten op.
'Raffinageroute' toegestaan
Maar er is nog amper een markt om vrachtwagens of schepen direct waterstof te laten tanken. Om investeringen in groene waterstof aan te jagen, stond Brussel ook de 'raffinageroute' toe. Leveranciers kunnen ook credits verdienen als ze fossiele brandstoffen verkopen waarvoor in het raffinageproces groene waterstof is gebruikt, in plaats van 'grijze' waterstof op basis van aardgas.
Dit soort brandstoffen zullen in Nederland echter veel minder meetellen in de score van brandstofverkopers dan groene waterstof die direct wordt verkocht, maakte het ministerie van I&W onlangs bekend. Om evenveel credits te krijgen als voor de directe levering van groene waterstof, moeten ze 2,5 keer zoveel benzine of diesel verkopen die is gemaakt met behulp van groene waterstof.
Staatssecretaris: ingreep nodig
Investeringsplannen voor groene waterstof worden door die 'correctiefactor' in de war geschopt, stellen de briefschrijvers. Daarnaast geldt de beperking in Duitsland niet, waardoor het Nederlandse investeringsklimaat voor groene waterstof dreigt te verslechteren.
In een Kamerbrief legde staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) onlangs uit dat de ingreep nodig is om de directe verkoop van groene waterstof voor vervoer aan te moedigen. Dat levert immers de grootste CO2-besparing op.
Meer uit Financieel
MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft een overnamebod uitgebracht op Mediobanca. De oudste bank ter wereld wil zijn grotere Italiaanse rivaal via een aandelenruil kopen voor 13,3 miljard euro. Met de overname wil Paschi een "nieuwe nationale kampioen creëren in de Italiaanse banksector".
49 minuten geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Tesla ziet zich genoodzaakt om een software-update uit te voeren voor ongeveer 1,2 miljoen van zijn elektrische auto's in China. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal verkochte Tesla-voertuigen in het Aziatische land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's wil zo problemen met de stuurbekrachtiging en achteruitrijcamera's oplossen die volgens Chinese autoriteiten voor veiligheidsrisico's zorgen.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De verkopen van het Britse modebedrijf Burberry zijn in het vorige kwartaal gedaald. Onder meer in Azië was er minder vraag naar de trenchcoats en sjaals met het kenmerkende Burberry-ruitjesmotief. In Noord- en Zuid-Amerika gingen de verkopen wel omhoog.
1 uur geledenBURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Walt Disney heeft de beloning voor zijn topman Bob Iger verhoogd tot ruim 41 miljoen dollar. Dat is 30 procent meer dan Iger een jaar eerder overhield aan zijn werkzaamheden voor het entertainmentconcern. De toename komt voornamelijk voor rekening van een grotere bonus.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Signify behoorde vrijdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het verlichtingsbedrijf maakte de resultaten bekend en kondigde het vertrek aan van topman Eric Rondolat. Hij is al sinds de beursgang in 2016 de baas van de voormalige lampentak van Philips.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland doet samen met de TU Delft onderzoek naar de bouw van nieuwe windmolens die duurzamer, goedkoper en veel langer meegaan dan de huidige modellen. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en wordt ook intensief samengewerkt met partijen in de windmolenmarkt. Doel is om in 2027 van start te gaan met een proef voor de bouw van een 'groenere' windmolen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify. Het verlichtingsbedrijf maakte de resultaten bekend en kondigde het vertrek aan van topman Eric Rondolat. Hij is al sinds de beursgang in 2016 de baas van de voormalige lampentak van Philips. Volgens het bedrijf zijn Rondolat en de raad van commissarissen overeengekomen dat de tijd nu rijp is voor een leiderschapswissel. De vertrekkende topman toonde zich tevreden over de resultaten in 2024, die laten zien dat Signify blijft groeien. Ook kondigde het bedrijf aan de komende jaren eigen aandelen te gaan inkopen.
3 uur geleden