Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branche: Nederlandse productie groene waterstof in gevaar

Branche: Nederlandse productie groene waterstof in gevaar

DEN HAAG (ANP) - De productie van groene waterstof in Nederland komt in gevaar door een ingreep van het kabinet, waarschuwt de brandstofindustrie. Het wordt namelijk minder lonend dan gedacht om groene waterstof in te zetten voor de raffinage van fossiele brandstoffen. Bedrijven met plannen voor groene-waterstoffabrieken vrezen dat ze daardoor hun investeringen niet zullen terugverdienen, staat in een brandbrief van brancheorganisatie Vemobin en energiebedrijven als Shell, BP en RWE.

"Het aanstaande besluit dreigt een veelbelovende industrie op zijn kop te zetten en een al fragiel investeringsklimaat ernstig aan te tasten. Zo dreigt Nederland achterloper in plaats van koploper te worden", staat in de brandbrief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

Om aan Europese klimaatdoelen te voldoen, zijn brandstofleveranciers in Nederland verplicht jaarlijks steeds meer hernieuwbare brandstoffen te leveren. Daarvoor krijgen ze credits, die ze bij een overschot kunnen verkopen aan branchegenoten die te weinig hernieuwbare brandstof hebben verkocht. Ook de verkoop van groene waterstof, dus waterstof die is gemaakt met hernieuwbare elektriciteit, levert dit soort punten op.

'Raffinageroute' toegestaan

Maar er is nog amper een markt om vrachtwagens of schepen direct waterstof te laten tanken. Om investeringen in groene waterstof aan te jagen, stond Brussel ook de 'raffinageroute' toe. Leveranciers kunnen ook credits verdienen als ze fossiele brandstoffen verkopen waarvoor in het raffinageproces groene waterstof is gebruikt, in plaats van 'grijze' waterstof op basis van aardgas.

Dit soort brandstoffen zullen in Nederland echter veel minder meetellen in de score van brandstofverkopers dan groene waterstof die direct wordt verkocht, maakte het ministerie van I&W onlangs bekend. Om evenveel credits te krijgen als voor de directe levering van groene waterstof, moeten ze 2,5 keer zoveel benzine of diesel verkopen die is gemaakt met behulp van groene waterstof.

Staatssecretaris: ingreep nodig

Investeringsplannen voor groene waterstof worden door die 'correctiefactor' in de war geschopt, stellen de briefschrijvers. Daarnaast geldt de beperking in Duitsland niet, waardoor het Nederlandse investeringsklimaat voor groene waterstof dreigt te verslechteren.

In een Kamerbrief legde staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) onlangs uit dat de ingreep nodig is om de directe verkoop van groene waterstof voor vervoer aan te moedigen. Dat levert immers de grootste CO2-besparing op.

Meer uit Financieel

KLM: uitspraak rechter over staking 'positief voor passagiers'

AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."

6 uur geleden
Rechter verbiedt staking van grondpersoneel KLM van woensdag

AMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

6 uur geleden
Martijn Snoep herbenoemd als bestuursvoorzitter ACM

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.

7 uur geleden
AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

7 uur geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

8 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

9 uur geleden