Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Branche: kansen voor Oekraïners door tekort technische vakmensen

Branche: kansen voor Oekraïners door tekort technische vakmensen

WOERDEN (ANP) - Het tekort aan vakmensen in de technieksector is groot. Er zijn dan ook volop kansen voor Oekraïense vluchtelingen, laat branchevereniging Techniek Nederland weten. "Dat geldt overigens voor alle zijinstromers", zegt een woordvoerder. Op dit moment is er een tekort van 20.000 werknemers in de sector.

Door de gestegen gasprijzen is de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de vraag naar personeel in de branche. Volgens Techniek Nederland worden mensen via de regionale Werkgeversservicepunten Techniek en het UWV begeleid naar een baan in de technieksector. Dat gebeurt onder meer met bijscholing.

Hoewel gediplomeerde technische vaklieden in principe zo aan de slag kunnen, zullen Oekraïners over het algemeen wat moeten worden bijgeschoold en begeleid, denkt de woordvoerder. "Dat heeft bijvoorbeeld te maken met technische normen of werkwijzen die hier anders kunnen zijn dan in Oekraïne."

De installatiebranche kampt al langer met een tekort aan geschikte arbeidskrachten en op dit moment er is vaak ook sprake van vertraagde levering van materialen. Klanten moeten soms lang wachten op een afspraak. Het gaat dan onder meer om afspraken met loodgieters en installateurs van warmtepompen.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

22 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

48 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden