
Branche: jarenlange verkoopgroei warmtepompen dit jaar ten einde
NAARDEN (ANP) - De jarenlange verkoopgroei van warmtepompen in de woningbouw komt dit jaar ten einde. Dat is de verwachting van Vereniging Warmtepompen, de branchevereniging voor warmtepompleveranciers. De beperkte capaciteit bij installatiebedrijven en goedkopere gasprijzen zetten een rem op de verkoop. Dat zou consequenties kunnen hebben voor het behalen van de energietransitiedoelen.
De verkoop kreeg in de laatste maanden van 2023 al te maken met een flinke terugval. Verkochten leveranciers in de eerste helft van dat jaar nog 80 procent meer warmtepompen, in het laatste kwartaal liep de verkoop juist terug, met 30 procent. Vereniging Warmtepompen spreekt van een "schijnbare krimp" die zij toeschrijft aan de afbouw van de eigen voorraden door installatiebedrijven en groothandels.
Maar daardoor werd het gestelde verkoopdoel van 170.000 stuks voor 2023 niet gehaald. Desondanks spreekt de branchevereniging van een "topjaar": er werden namelijk 40.000 meer warmtepompen verkocht dan in 2022. Dat is een stijging van 36 procent, waarmee het totaal uitkwam op 150.000. Ook groeide het marktaandeel van warmtepompen tot 30 procent, wat volgens Vereniging Warmtepompen duidelijk ten kosten ging van het aandeel gasketels.
Zonder extra maatregelen zullen leveranciers ook dit jaar rond de 150.000 warmtepompen verkopen, verwacht de brancheorganisatie. Terwijl meer warmtepompen juist moeten bijdragen aan de energietransitie. Maar elektrische warmtepompen trekken hun wissel op het elektriciteitsnet, dat steeds voller raakt. "De stagnatie komt te vroeg voor het behalen van de doelstellingen van de energietransitie", bekent Vereniging Warmtepompen.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
14 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
36 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
39 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden